Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Intolerant voor sulfiet, benzoaten of perubalsem

Intolerant voor sulfiet, benzoaten of perubalsem


Bron: Voeding & Allergie, 2//2019, pag. 14, Sasha Visser

De kans op een directe reactie op E-nummers in de voeding is klein, doch niet uitgesloten.

Sulfiet (E220 t/m E228), vaak ook op het etiket terug te vinden als zwaveldioxide.
Sulfiet is een stof die van nature in voedingsmiddelen kan voorkomen en daarnaast als additief kan toegevoegd worden. Het wordt gebruikt als bewaarmiddel of bleekmiddel. Sulfiet is een van de 14 allergenen die verplicht vermeld moeten worden bij de ingrediënten van een product. Voor sulfiet bestaat er een drempelwaarde van 10 mg/kilo of liter. Dit geldt dan als de hoeveelheid sulfiet die in het eindproduct zit, zoals het gegeten of gedronken wordt. We vinden sulfiet terug in veel zoete en hartige producten. Het kan benauwdheidsklachten geven, van een lichte tot aan een ernstige astmatische reactie.
Benzoaten (E210 t/m E219) en parabenen (E214 t/m E219)
Een voedselovergevoeligheid voor benzoaten kan het gevolg zijn van een sensibilisatie door benzoaten die in huidverzorgingsproducten zitten. Benzoaten en benzoëzuur, met ook speciale aandacht voor de parabenen, worden als bewaarmiddel gebruikt o.a. in kant-en-klaren sauzen, soep, limonadesiropen, koekjes, zoet beleg, vruchtenpuree, vruchtensaus en vruchtenyoghurt.
Perubalsem
Een overgevoeligheid voor perubalsem kan ook weer het gevolg zijn van de sensibilisatie via de huid. Jammer genoeg is er geen verplichting tot etikettering van deze aromastof. Perubalsem vind je terug in zoete dranken, snoep, ijs en bakwaren. Mensen die reageren op het aroma perubalsem in de voeding krijgen vaak ook een overgevoeligheidsreactie bij het gebruik van o.a. vanille, kaneel, benzoëzuur en parabenen.
Bij voedselintoleranties bestaat er een drempelwaarde die voor iedereen verschillend is. Hoe lager jouw drempel, hoe meer kans op een reactie. Je kan je drempel verhogen door allereerst te zorgen voor een volwaardige voeding die voldoende bevat van alles wat je elke dag nodig hebt. Hierdoor komt je lichaam in een betere conditie en dit werkt mee aan de verhoging van je eigen drempel. Kies zo min mogelijk kant-en-klare producten, ga voor verse producten. Bij mensen met een voedselovergevoeligheid zien we vaak dat ze de trigger schrappen en niet vervangen. In veel gevallen heeft dat een onvolwaardige voeding tot gevolg. Zoek daarom professionele hulp voor een juiste diagnose. Zo voorkom je onnodig elimineren.
Ook de gespecialiseerde diëtisten van ons netwerk (link) begeleiden mensen met overgevoeligheidsreacties op sulfieten, benzoaten en perubalsem.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!