Iedereen kent wel iemand met een allergie, zelfs de kinderen op school hebben al gehoord van vriendjes in de klas die moeten opletten voor wat ze wel of niet mogen eten.
Dus een allergie, zowel voor voeding als voor pollen is wel bekend bij de meeste mensen.
Een allergie wordt onderzocht in het bloed door de arts nadat hij na een uitgebreid onderzoek bij de patiënt een vermoeden heeft van allergie. De klachten bij de patiënten zijn: hevige jeuk, lopende of verstopte neus, waterige ogen, last hebben van huiduitslag, zwelling van tong/lippen, buikpijn, diarree en zelfs het bewustzijn verliezen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.
Vaak wordt dan ook de diagnose gesteld van een pollenallergie: pollen van berk, els, hazelaar en grassen.
Pollenallergie is één van de meest voorkomende allergieën. Pollen zijn voortplantingscellen van grassen, planten en bomen. Deze superkleine stuifmeelkorreltjes drijven met de wind mee en verspreiden zich zo over vele kilometers. Op warme, winderige dagen kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Als de pollen op het neusslijmvlies, de ogen of in de luchtwegen terecht komen, reageert je afweersysteem hierop.
Mensen met een pollenallergie hebben het zeker moeilijk tijdens het voorjaar, want bij mooi weer is de concentratie aan pollen zeer hoog.
In mijn praktijk begeleid ik mensen met een voedsel gerelateerde kruisallergie op de pollen en laatst kwam een patiënte bezorgd op consultatie met het nieuws: “Ik heb een nieuwe allergie erbij!”
Natuurlijk ging ik eerst navragen h oe ze tot die diagnose gekomen was. Was er een bloedtest genomen? Nee, dat had ze niet gedaan.
Waarom dacht ze dan allergisch te zijn aan een appel?
Zo vertelde ze dat toen ze de appel at, ze binnen de 5min. tintelingen in de mond voelde en pijn in de keel kreeg.
Dus toen begreep ik haar verhaal. Zo kon ik verder uitleggen dat het waarschijnlijk geen primaire allergie zal zijn maar een kruisreactie ook wel kruisallergie genoemd.
Het is belangrijk dat dit onderscheid wordt gemaakt want de behandeling is totaal verschillend!
Belangrijk bij een kruisallergie is dat je enkel de voedingsmiddelen moet mijden waar je last van hebt.
De klachten zijn vaak ook zeer mild, waardoor je gerust dit voedingsmiddel nog wel kan eten, vaak in kleinere portie. Het zijn vaak enkel orale klachten zoals tinteling en irritatie van de mond, keel en ogen en ze verdwijnen meestal snel na 10-30minuten. Enkel bij ernstige klachten moeten deze voedingsmiddelen gemeden worden.
Deze kruisallergenen zijn ook hittelabiel waardoor je na het verhitten van fruit, groenten en noten ze vaak wel kunnen verdragen worden en je geen klachten voelt.
De reactie van het lichaam is natuurlijk wel persoonlijk dus de behandeling zal voor iedereen verschillend zijn. Het is belangrijk om geen voedingsmiddelen onnodig te mijden en daarom kan het wel interessant zijn om samen met de allergiediëtist uit te zoeken wat je kan eten om zeker een evenwichtig, gezond eetpatroon te bekomen.
Soms kun je tijdens de periode van de pollen wel heftigere reacties doen en in de winter dan zonder klachten toch bepaalde fruitsoorten eten.
Regelmatig terug proberen eten van voedingsmiddelen is belangrijk, je moet dit voor jezelf uitzoeken en ondervinden.
Andere allergieën die vaak kruisreacties geven zijn: bijvoet, gras, huisstofmijt, latex.
Meer informatie over kruisallergie, kan je terug vinden op de website.
Marieken