Misschien ken je wel van die mensen met allergische klachten zoals neusloop, niezen, jeuk, hoofdpijn, diarree, netelroos, … Of misschien heb je zelf wel dergelijke klachten? In eerste instantie bekijk je het even en doe je helemaal niets. Je denkt enkel “hé, wat is dat nu? Vervelend!”. Misschien komt wel heel even de gedachte “Heb ik iets verkeerd gegeten?” en daar blijft het dan voorlopig bij. Tot de klachten steeds vaker terugkomen en/of verergeren. Dan besluit je naar de huisarts te gaan voor onderzoek. Misschien doet hij zelf al een allergiebloedtest of stuurt hij je door naar de allergoloog. In ieder geval, bij pseudo-allergie zullen zowel de bloedtest als de huidpriktest negatief zijn. Er wordt dus niets gevonden wat naar een allergie verwijst. Je hebt dus wel dezelfde klachten als bij een allergie, terwijl er geen allergie is. Dat noemt men dan een pseudo-allergie!
Om na te gaan waar je “pseudo-allergisch” voor bent, bestaan er helaas geen testen. Dat is dan de reden dat de allergoloog jou naar een allergiediëtist zal doorverwijzen.
Waar kan je nu overal pseudo-allergisch voor zijn?
- Biogene amines in de voeding o.a. histamine en tyramine
- Salicylaten
- Bewaarstoffen: benzoaten, sulfieten, nitraten/nitrieten
- Smaakversterkers (glutamaten)
- AZO-Kleurstoffen (synthetiische kleurstoffen)
Biogene amines zijn stoffen die van nature voorkomen in voedingsmiddelen. Salicylaten komen eveneens van nature voor in de voeding en zijn daarnaast in hoge dosissen terug te vinden in bepaalde medicatie o.a. aspirine. De bewaarstoffen (benzoaten, sulfieten, nitraten/nitrieten) zijn ook van nature terug te vinden in de voeding en worden daarnaast als additieven gebruikt. In de praktijk zien we dat de reacties veel heviger zijn op de toegevoegde stoffen. Van nature aanwezige stoffen geven slechts lichte reacties of helemaal geen. Smaakversterkers en kleurstoffen worden altijd toegevoegd aan voedingsmiddelen. De laatste jaren zie ik ook meer en meer mensen die reageren op citroenzuur (E330 – E333). Ook hier betreft het vooral een reactie op het additief en niet op natuurlijk citroen(sap).
Waar kan de allergiediëtist jou mee helpen?
De diëtist kan jou wegwijs maken in dit toch wel moeilijke dieet. Via een grondige anamnese kan de diëtist uit jouw voedings- en klachtenverhaal vaak al één of meerdere triggers identificeren. Ze stelt dan een persoonlijke voedingslijst samen zonder die pseudo-allergenen. Op die manier krijg je eventueel een dieet zonder benzoaten of zonder sulfieten en kleurstoffen. Na 4 weken wordt gekeken in hoeverre de klachten onder controle zijn en indien nodig verder aangepast. Indien de klachten duidelijk verminderd of verdwenen zijn, worden de triggers terug geherintroduceerd en nagegaan in hoeverre de klachten terug optreden. Indien er terug klachten ontstaan, is de pseudo-allergie bevestigd.
Indien er uit jouw verhaal geen duidelijke triggers naar voren komen, wordt er gestart met een eliminatiedieet. Gedurende 4 weken worden alle mogelijke triggers, de pseudo-allergenen, zoveel mogelijk uit jouw voeding gebannen. Na die periode, als de klachten duidelijk verminderd of verdwenen zijn, worden de pseudo-allergenen één voor één volgens een goed gecontroleerde methode terug geherintroduceerd om alzo de triggers op te sporen.
Heel belangrijk is dat de diëtist jou een goede voedingslijst bezorgt met voedingsmiddelen die nog kunnen gegeten worden. Ze leert jou etiketten lezen zodat je zelf ook producten kan selecteren. Al de additieven (E-nummers) kan je terugvinden in de ingrediëntenlijst op het etiket van de voedingsmiddelen. Enkel de sulfieten worden niet altijd vermeld. Indien de hoeveelheid sulfiet minder is dan 10 mg per kg of per liter, is het niet wettelijk verplicht om dit te melden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij suiker waar sulfiet wordt toegevoegd om de suiker mooi wit te houden. Natuurlijke pseudo-allergenen zijn helaas ook niet terug te vinden op de verpakkingen.
De diëtist bezorgt jou ook smakelijke en gezonde recepten zodat je voldoende inspiratie hebt aangezien de mogelijkheden in dit dieet vaak beperkt zijn o.a. broodbeleg, dressings voor op salades, groentegerechten, …
De diëtist waakt erover dat jouw eetpatroon evenwichtig blijft zodat er geen voedingstekorten optreden en dat je voldoende energie en kracht blijft hebben.
De totale duur van het dieet bedraagt bij de meeste patiënten ongeveer 6 maanden, van de eliminatie tot en met de volledige herintroductie. Iedereen heeft wel eens een dipje en net dan is het belangrijk dat de diëtist je terug kan motiveren om de laatste loodjes vol te houden!
De diëtist is natuurlijk ook gespecialiseerd in het opsporen van de triggers. Meestal wordt aan jou wel gevraagd om een voedings- en klachtendagboek bij te houden zodat we niets over het hoofd zien. Waar jij denkt in termen van voedingsmiddelen bv. jeuk na het eten van tomaten, chocolade en sojapudding, denkt de diëtist in termen van pseudo-allergenen. Deze 3 voedingsmiddelen wijzen op een gevoeligheid voor histamine. Heb je echter netelroos na het eten van rozijnen, barbecue en een glas wijn, dan wijst het op een gevoeligheid voor sulfieten; diarree na het eten van chips, bitterballen en soep, dat zijn glutamaten heel waarschijnlijk de boosdoener. De diëtist benoemt de pseudo-allergenen. Op die manier verloopt het opsporen van de triggers sneller en efficiënter.
Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen hoe blij en content de mensen zijn als we “de speld in de hooiberg” eindelijk gevonden hebben. Ze krijgen terug controle over hun klachten waardoor hun levenskwaliteit verhoogt!
Wil je meer info: https://www.allergiedietisten.com
Groetjes
Hilde Winters