Leergierig als we zijn, zijn wij “de Allergiediëtisten”, ons weer eens gaan bijscholen. Ditmaal werd het “Fodmap Around the World”, georganiseerd door het Nederlandse Allergieplatform. Onze gastvrouw, Marloes Collins, een zeer geïnspireerde dame, had ervoor gezorgd dat dé grote namen uit het fodmapwereldje hun kennis kwamen doorgeven: Jaci barret, jane Muir, en Caroline Tuck van de Monash Univerity in Australië en Patsy Catsos en Kate Scarlata, beiden diëtisten van Amerika gespecialiseerd in het low-fodmapdieet.
De locatie, de nieuwe markthal in Rotterdam, was adembenemend. Absoluut een aanrader voor diegenen die op zoek zijn naar een uitstapje/citytrip. De rondleiding die we er kregen was mooi meegenomen, maar onze interesse ging toch vooral uit naar de nieuwe bevindingen binnen het low-fodmapdieet.
Een Low-fodmapdieet is, in geval van IBS of prikkelbaredarm, een eliminatiedieet dat best 4à6 weken strikt toegepast wordt. Daarna is er een herintroductiefase waarin nagegaan wordt welke voedingsmiddelen klachten geven. Het is zeker niet de bedoeling om dit dieet levenslang te blijven volgen. Eens de triggers zijn opgespoord is het doel bereikt.
Uit studies is gebleken dat bij een door een diëtiste begeleid low-fodmapdieet de resultaten (vermindering van symptomen) veel beter zijn, en de levenskwaliteit er enorm op vooruitgaat t.o.v. personen met prikkelbaredarmsyndroom die zichzelf, onbegeleid restricties opleggen. Opvolging en degelijke begeleiding door een diëtiste in de herintroductiefase bepaalt de mate van succes zeker mee. Hiermee gezegd zijnde dat zomaar op eigen initiatief een “gedownload fodmapje” opstarten niet veel zin heeft.
Verder ging er aandacht naar bijkomende diëten of voedingsovertuigingen, zoals allergieën (bv. noten, koemelk e.d.), vegetarische of veganistische voeding, kindvriendelijke voeding, enz… Deze persoonlijke voedingsaanpassingen vinden ook wij zeer belangrijk. Het succes van een dieet valt of staat immers met het maatwerk dat een diëtiste kan realiseren.
We zagen dat het goed was, maar vooral dat wijzelf goed bezig zijn. Door deze fijne bijscholing kunnen we onze aanpak nog verder verfijnen en beter afstemmen op onze patiënt.
Annemie.