Bron: Miyuki Hayashi, Ruby Pawankar*, Shingo Yamanishi en Yasuhiko Itoh.
Voedselafhankelijke inspanningsgeïnduceerde anafylaxie (engelse naam: FDEIA) is een levensbedreigende, maar relatief zeldzame aandoening. Ze komt vooral voor bij oudere kinderen en jonge volwassenen met symptomen van anafylaxie (Anafylaxie is een zeer ernstige allergische reactie, die heel snel kan evolueren naar een levensbedreigende situatie) tijdens of vlak na inspanning voorafgegaan door het eten van een bepaald voedingsmiddel.
De meest voorkomende voedingsmiddelen die FDEIA veroorzaken wereldwijd zijn tarwe en schaaldieren.
In deze Japanse studie worden 3 gevallen van FDEIA na het eten van tofu bij kinderen beschreven. Er is bij alle 3 de casussen sprake van soja-geïnduceerde FDEIA. Twee veroorzaakt door een gekende soja- en pinda-allergie en één als kruisreactie bij pollenallergie.
Voedselallergie voor soja en sojaproducten zoals sojascheuten, sojameel of sojamelk wordt wereldwijd in toenemende mate gerapporteerd. In veel Aziatische landen zoals in Japan wordt de sojaboon vaak dagelijks in grote hoeveelheden gegeten en is het ook een belangrijke oorzaak van voedselallergieën.
FDEIA wordt vooral veroorzaakt door voedingsmiddelen, zoals tarwe en schaaldieren. Meer recentelijk wordt ook de sojaboon als oorzaak van FDEIA aangetoond.
Wanneer een patiënt allergische symptomen vertoont na het eten van verschillende voedingsmiddelen gecombineerd met lichaamsbeweging, is het van groot belang om zo snel mogelijk het ‘dadervoedingsmiddel’ te identificeren om toekomstige reacties te vermijden.
Als de maaltijd soja bevat en de patiënt een gekende pinda-allergie heeft, gaat de allergische reactie meestal ernstiger zijn.
Ook bij een patiënt met gekende pollenallergie en geen pinda-allergie, kan de reactie ook heftig zijn.
Nota van de Allergiediëtisten:
Bij ons zijn sojascheuten (taugé) niet afkomstig van de sojaboon maar zijn het de kiemen van de mungboon.