Vorige week organiseerden we voor de 3de keer onze basisopleiding voor collega’s: “Voedselallergie en intolerantie binnen de diëtistenpraktijk, upgrade jouw kennis”. We hadden ons programma volledig herbekeken en gevuld met interessante sprekers die hun kennis en ervaringen met ons wilden delen.
De eerste dag stond in het teken van voedselallergie. Prof. Hagendorens van het UZA beet de spits af. Zij leverde ons een goede basis rond voedselallergie met vooral extra aandachtspunten voor de allergiediëtist. In de namiddag werd door Mevr. De Decker van Thermo Fisher Scientific verder ingegaan op “component georiënteerde diagnostiek”. Door deze diagnostiek kunnen wij als diëtist meer gericht en persoonlijker voedingsadvies geven zodat we niet onnodig te strenge dieetadviezen opstellen. Prof. Breynaert van UZ Leuven informeerde ons verder over de augmenting factors, co-factoren en bepaalde aandoeningen die een risico vormen voor ernstige allergische reacties. Hiermee kunnen we dan ook rekening houden bij onze anamnese en bij het vaststellen van onze diëtetische diagnose.
Prof. Fred Brouns van de Universiteit van Maastricht startte de 2de dag rond voedselintoleranties met een interessante uiteenzetting over verschillende soorten tarwe, gluten en ATI’s. Geen gemakkelijke materie, hij raadde ons aan om “zijn filmpjes” nog eens 10 keer te bekijken. Dat gaan we zeker doen! De voormiddag werd afgesloten door prof. Joossens van de KULeuven. Zij vertelde over het effect van voeding op het microbioom, interessant! Onze laatste gastspreker, een vaste waarde tijdens onze basisopleiding, kwam recht uit London, dr. Skypala. Door haar blijven we op de hoogte van de laatste onderzoeken rond sulfieten, salicylaten en histamine.
Tussendoor werden de dagen aangevuld met de praktische kennis van onszelf, de AllergieDiëtisten. We legden uit hoe wij een gestructureerde anamnese afnemen aan de hand van de EAACI-tool. Daarnaast toonden we hoe we onze consultaties laten verlopen, zowel bij een allergie als bij een pseudo-allergie. We stelden onze “huisgemaakte” tools voor en bespraken casussen met mogelijke knelpunten die we tegenkomen in onze praktijken … We probeerden zoveel mogelijk tools en info te delen. En ons tussentijdse beweegmomenten werden gesmaakt!
Tot slot stelden we ons lidmaatschap voor. Collega’s die onze basisopleiding volgen en daarna deelnemen aan 2 intervisies kunnen lid worden van de allergiediëtisten. Op die manier proberen wij een kwaliteitsvol netwerk van collega’s uit te bouwen over gans Vlaanderen. En wie weet … in de toekomst misschien ook wel een grensoverschrijdend netwerk. De 2 eerste Nederlandse collega’s die onze opleiding volgden zijn een feit!
De evaluatiepapieren vertelden ons dat we het goed gedaan hadden. Deze editie was duidelijk nog beter in de smaak gevallen dan de 2 vorigen. Het was een toffe groep, de locatie was zeer aangenaam en we blijven aan de kwaliteit werken. We kregen fijne reacties, goede tips en nieuwe inspiratie … voldoende om nog even door te gaan.
Voor onze collega-diëtisten: Iedereen is welkom op onze volgende intervisie in Herentals op donderdag 19 april en op onze praktijkdag op dinsdag 9 oktober. Meer info: www.allergiedietisten.com
Groetjes en hopelijk tot dan!
Hilde Winters