Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Erythritol: fodmap-vriendelijk of niet?

Erythritol: fodmap-vriendelijk of niet?


Erythritol is een suikeralcohol dat, in tegenstelling tot de andere suikeralcoholen (sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol en isomalt) goed wordt opgenomen in de dunne darm. Hierdoor komt er slechts een beperkte hoeveel erythritol in de dikke darm terecht, en geeft het weinig tot geen darmklachten. Dit is ook de reden waarom het FODMAP-vriendelijk genoemd wordt.

Recent onderzoek suggereert echter dat erythritol de malabsorptie van fructose kan verergeren waardoor het de IBS-symptomen doet toenemen. Wanneer erythritol in combinatie met fructose wordt ingenomen, zal het de opname van fructose verminderen in de dunne darm. Fructose zal dan in de dikke darm terechtkomen waar het snel door darmbateriën zal vergist worden en zal leiden tot IBS-klachten.
 

Erythritol kan dus beschouwd worden als laag FODMAP indien het los van fructose gebruikt wordt. Het krijgt echter een hoog FODMAP-effect als het in combinatie met fructoserijke voedingsmiddelen gecombineerd wordt.

 

Erythritol zit van nature in sommige fruitsoorten, champignons en gefermenteerde producten zoals wijn en sojasaus. Het wordt ook gebruikt als zoetstof in kauwgom, snoepgoed, confituur, dranken en suikervervangers (hier wordt het vaak gebruikt als bulkstof).

 

Dus, samengevat betekent dit:

Erythritol kan ingeschakeld worden in de eliminatiefase van het laag FODMAP-dieet, omdat er dan slechts kleine hoeveelheden fructose worden ingenomen. In de herintroductiefase, zeker in de testfase van fructose, wordt het gebruik afgeraden, omdat het dan de testresultaten van fructose kan beïnvloeden.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!