Zoals de meesten onder jullie weten hebben wij (de allergiediëtisten) 4 bijscholingsavonden georganiseerd rond voedselallergie en voedselintolerantie. 71 collegadiëtisten namen deel aan deze avonden.
De eerste 2 avonden zijn al enkele maanden geleden (mei 2016). Vorige dinsdag stond de laatste bijscholing geprogrammeerd, met als thema ‘pseudo-allergie’. Er is weinig wetenschappelijk onderzoek rond dit thema beschikbaar. Ons belangrijkste uitgangspunt is ‘evidence based’ en ‘practice based’ werken. Dit dragen we hoog in ons vaandel en bij elk nieuw project, elke nieuwe actie wordt dit fel bewaakt. Oei, misschien hebben jullie nog nooit van deze termen gehoord? Wel heel simpel uitgelegd komt het er op neer dat wij, allergiediëtisten, altijd in de eerste plaats kijken naar wat er in de wetenschap te vinden is. Welke behandelmethode, welk dieetadvies, … is voldoende onderzocht en is effectief in wetenschappelijke onderzoeken als duidelijk bewezen naar voor gekomen. Daarnaast kan het ook zijn dat er zeer weinig wetenschappelijk onderzoek is, maar dat er talrijke goed praktijkvoorbeelden zijn die aantonen dat iets werkt. Ook hier zullen we eerst nagaan in welke omstandigheden deze gebeurd zijn, wie de uitvoerder was, wat het uitgangspunt was, … Door deze manier van werken evalueren we ook onze eigen werking / methode (Zijn we nog altijd goed bezig?).
Aangezien er rond pseudo-allergie helemaal niet zo veel te vinden is, je in de literatuur heel wat tegenstrijdigheden vindt, … was het niet simpel dit onderwerp aan te snijden. Gelukkig hadden we dokter Isabel Skypala. Isabel Skypala is een diëtiste, die onderzoekswerk verricht rond voedselallergie en voedselintoleranties. Zij heeft een duidelijk overzicht gegeven gaande van kleurstoffen, biogene amines, benzoaten, salicylaten, sulfiet, … en hun wetenschappelijke evidentie. Maar niet alleen de wetenschappelijke evidentie ook de praktijkvoorbeelden waren duidelijk aanwezig. Haar presentatie was een mooi voorbeeld hoe EBW ‘evidence based werken’ en PBW ‘practice based werken’ samen gaan. Een boeiende maar niet makkelijke materie …
Daarna kwamen onze tools en onze casussen aan bod, waardoor de kennis in de praktijk werd omgezet. Want als goede allergiediëtist is deze kennis wel onontbeerlijk.
Ook onze 4de avond werd met veel positieve evaluaties afgesloten. Dit maakt ons uiteraard fier en blij. Eén van onze doelstellingen is onze kennis doorgeven. Heel af en toe komt uit de evaluatie dat onze eerste sprekers (telkens de theorie achter het verhaal) iets te moeilijk zijn of dat de lezing niet praktisch genoeg was. Wel, wij zijn ervan overtuigd dat wij, diëtisten, voldoende achtergrond nodig hebben. We moeten kennis hebben van het mechanisme, we moeten weten wat effectief bewezen is, wat veel minder bewezen is, … Enkel op deze manier kunnen we de patiënt het juiste advies geven. De tijd is voorbij dat wij louter verder gaan op het advies dat de arts meegeeft. Nee, wij denken mee en indien nodig kunnen we de arts of de specialist contacteren met onze bevindingen. De diëtist is veel meer dan enkel een dieetblaadje meegeven met wat mag en wat niet mag. Wij zijn de expert op vlak van voeding en kunnen de arts helpen in de moeilijke zoektocht naar allergieën en intoleranties.
Voor al onze lezers met een intolerantie en /of voedselallergie, zoek een gespecialiseerde allergiediëtist die je kan begeleiden in jouw zoektocht. Een intolerantie / allergie kan ook evolueren in de toekomst (zowel minder actief, als net actiever) dus een regelmatige opvolging is zeker aan te bevelen.
Voor al onze lezers diëtisten die onze bijscholing gemist hebben, geen nood J. Wij vonden het zelf enorm fijn, de evaluaties waren positief dus onze volgende bijscholing (en jawel, dit keer in het Gentse) staat zo goed als vast. Later meer nieuws …
Groetjes,
An