Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Een populaire mythe: Een dieet arm aan histamine verbetert chronische spontane urticaria. Feit of fictie?

Een populaire mythe: Een dieet arm aan histamine verbetert chronische spontane urticaria. Feit of fictie?


Op PupMed lazen wij het artikel ‘A popular myth – low-histamine diet improves chronic spontaneous urticaria – fact or fiction?’, geschreven door Wagner,N. et al, gepubliceerd op 07/10/2016.

Wat zijn urticaria?

Urticaria (ook wel ‘netelroos’ of ‘galbulten’ genoemd) zijn sterk jeukende, duidelijk omschreven bulten (kwabbels) die in kleur kunnen variëren van bleek tot donker rood.

Wat werd er onderzocht?

Het doel van de studie was om de impact van een dieet arm aan histamine op de symptomen en levenskwaliteit van patiënten met chronische spontane urticaria (CsU) te onderzoeken.

Hoe werd dit onderzocht?

Patiënten die aan CsU leden, en bovendien ook last hadden van maagdarmklachten, werden in het onderzoek opgenomen. Ze volgden gedurende minimaal 3 weken een dieet arm aan histamine. Tijdens het hele onderzoek werd de urticaria-activiteitsscore (UAS) dagelijks vastgelegd in het dagboek van de patiënt. De kwaliteit van leven werd beoordeeld tijdens de screening, voor het begin van het dieet en bij het einde van het dieet door het invullen van vragenlijsten. DAO-activiteit (DAO = diamine-oxidase, het histamine-afbrekende enzym) werd gemeten in bloedmonsters die genomen werden voor en na eliminatiedieet.

Welke voedingsmiddelen werden toegestaan tijdens het dieet?

Volgende voedingsmiddelen werden aanbevolen tijdens het dieet:

Zuivelproducten: melk, room en zure room, karnemelk, roomkaas, zure melk, kwark

Vlees en eieren: eieren, gekookte ham, niet-gerookt rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, lam, kip

Vis (vers of vers ingevroren): schol, koolvis, kabeljauw, schelvis, forel, heek, baars

Broodsmeersels: boter, margarine, honing, zelfgemaakte jam (alleen van toegestaan fruit)

Sweets en goodies: fruitsnoepjes, fruitgommen, kauwgom, popcorn

Desserten: koude zoete soep, rijstpudding, gestoofd fruit*, sorbet en ijs, fruityoghurt of kwark met fruit*, vanillepudding (*alleen van toegestaan fruit)

Fruit: alle behalve aardbeien, frambozen, citrusvruchten, bananen, kiwi’s, pruimen, papaja

Groenten: elke verse of bevroren groenten behalve tomaten, spinazie, avocado’s, aubergine

Granen / Aardappelen / Noodles: brood en gebak, pasta, alle soorten aardappelen, ontbijtgranen, granen (rijst, maïs, gierstzaad, boekweit)

Dranken: sodawater, zelfgemaakt fruit en groentesappen* (*alleen van toegestaan fruit)

Resultaten

In totaal had 75% van de patiënten baat bij het dieet arm aan histamine. 61% van de patiënten bereikten het doel van de studie, een verbetering van UAS4 van ≥3. De UAS4 is een urticaria-activiteit score gemeten gedurende 4 opeenvolgende dagen, waarbij zowel de ernst van de jeuk, de hoeveelheid zwellingen en het aantal zwellingen beoordeeld worden. Over het algemeen werd een vermindering van 9,05 naar 4,23 punten bereikt; de gemiddelde afname in de subgroep met de meeste klachten was 8,59 punten. DAO-activiteit bleef stabiel.

Conclusie

Het is niet langer een mythe, maar een feit: een dieet arm aan histamine is een therapeutisch nuttige, eenvoudige en gratis tool om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren bij CsU-patiënten met maagdarmklachten. Verder onderzoek is nodig om de rol van diamine-oxidase te begrijpen.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!