Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
EAACI-Congres 2018, het was weer de moeite!

EAACI-Congres 2018, het was weer de moeite!


Naar jaarlijkse gewoonten vertrokken we eind mei met 7 collega-allergiediëtisten richting München voor het EAACI-congres (European Academy of Allergy and Clinical Immunology).

     

Het waren 5 mooie dagen van kennis verruimen en verdiepen, netwerken met internationale collega’s, brainstormen over nieuwe projecten, gezellig socializen en tussendoor natuurlijk ook de stad München verkennen.

We werden 4 dagen ondergedompeld in de wereld van (voedsel)allergie. Wat hebben we geleerd en vinden jullie misschien ook wel interessant?

  1. Het is belangrijk dat zowel de vader als de moeder gezond eten voordat ze aan een zwangerschap beginnen. De voeding van de vader beïnvloedt de kwaliteit van het zaad. De voeding van de moeder bepaalt verder de gezondheid van het kind. Het is te laat om pas tijdens de zwangerschap gezond te gaan eten.
  2. Kinderen die opgroeien op de boerderij of het platteland hebben minder kans om astma te ontwikkelen. Indien baby’s tijdens hun eerste levensjaar contact hebben met dieren, hebben ze een lager risico om astma te ontwikkelen. Bovendien hebben zij betere bacteriën in de darmen
  3. Smaakpapillen ontwikkelen zich bij een foetus op 10 weken en zijn volgroeid in de 2de trimester van de zwangerschap. De baby kan al ruiken en proeven in de baarmoeder! We worden geboren met bepaalde voorkeuren. Deze voorkeuren kunnen wel beïnvloed worden door hypo-allergene melk en het voedsel dat daarnaast aangeboden wordt. Dit alles heeft dan ook weer een invloed op de kwaliteit van de voeding op latere leeftijd
  4. Baby’s met koemelkeiwitallergie hebben op 10-jarige leeftijd minder variatie in hun voeding dan leeftijdsgenoten zonder allergie en ze hebben een voorkeur voor meer zoute producten. Ze kiezen voor meer kant-en-klare voeding waardoor hun risico voor obesitas vergroot.
  5. Indien kinderen een tekort hebben aan vitamine D, dan is er meer kans op het ontwikkelen van allergie. Door voldoende vitamine D daalt de kans op een piepende ademhaling bij risicokinderen en daalt vermoedelijk ook de ernst van de atopische dermatitis (huidziekte). Supplementen van vitamine D zijn belangrijk omdat er niet altijd en overal zon is. En de zon hebben we nodig om vit. D aan te maken.
  6. Menstruatie en zwangerschap verlagen de drempel voor een anafylaxie. Dit is een zeer hevige allergische reactie. Ook onvoldoende slaap, stress, beweging, medicatie, temperatuurschommelingen … kunnen sneller een anafylaxie veroorzaken.
  7. Door een aangepaste voeding verandert het microbioom (darmbacteriën) reeds in 3 dagen. Deze toestand is enkel blijvend indien de aangepaste voedingsgewoonten volgehouden worden.

We zijn weer verzadigd met nieuwe kennis. Het was zeer interessant en ook plezant. We gaan volgend jaar zeker weer van de partij zijn op het EAACI-congres 2019 in Lissabon.

Groetjes,

Hilde Winters

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!