Zoals je als lezer van onze blogs wellicht weet, organiseren wij jaarlijks enkele intervisies. Vorige week stond de laatste van dit jaar op onze planning. Een regenachtige en koude namiddag was het. Echt weer om binnen te zitten en je eens te buigen over casussen en knelpunten.
We kregen van onze deelnemers weer interessante vragen, vooral over intolerantie. Ik ga ze niet in detail behandelen, daar dient de intervisie voor. Wat ik wel met jullie wil delen is een knelpunt dat besproken werd. Hoe pak ik een consultatie aan bij een low-fodmap dieet? Start ik altijd best met het volledige dieet of start ik toch beter met een “light” versie?
Een goede vraag. We doen een rondje bij de deelnemers en vernemen dat er toch wel een verschillende aanpak is bij dit dieet. Wat horen we zoal?
- Opstarten met een light versie om de last van het dieet zo laag mogelijk te houden.
- Bij een doorverwijzing van een arts/gastro-enteroloog het volledige low-fodmap dieet opstarten.
- Opstarten met het volledige dieet omdat sommige cliënten anders gemakkelijk afhaken omdat de resultaten minder zijn.
- Afhankelijk van de klachtenscore en de anamnese de afweging maken: het volledige low-fodmap dieet opstarten of een light versie.
Je ziet veel verschillende manieren om dit aan te pakken. Wat is nu de beste? Een sluitend antwoord hierop is er niet. We werken op maat en afhankelijk van de doorverwijzing, de hulpvraag en een grondige anamnese maak je de afweging.
Bij elke afweging staat je cliënt centraal:
- Luister naar de hulpvraag van je cliënt. Is gewichtsverlies voor hem/haar belangrijker dan de maag- darmklachten, start dan met een vermagering op basis van een gezonde en gevarieerde voeding. In een later stadium kan je nog altijd aan de buikklachten werken als dat nodig mocht blijken.
- Zijn de scores van de klachten erg hoog en is de cliënt gemotiveerd, dan start je best met de volledige versie van het dieet. Het is een ingewikkeld en uitgebreid dieetblad dat veel informatie bevat. Je kan de belangrijke items op een gemakkelijke manier duidelijk maken door deze te omcirkelen of aan te duiden met een fluo stift. Ook helpt het om na het overlopen van het dieetblad alles nog eens kort samen te vatten.
- Stel je cliënt gerust en vertel dat het niet nodig is om er morgen al mee te starten. Een goede voorbereiding is belangrijk bij dit dieet. Geef hem/haar voldoende tijd zodat hij/zij goed georganiseerd kan starten aan dit dieet.
Plan een opvolgconsultatie waar ruimte is voor het beantwoorden van zijn/haar vragen. Ga na of alles duidelijk is en ondersteun door aangepaste recepten mee te geven. Zo start hij/zij rustig aan dit dieet en blijft alles overzichtelijk en haalbaar.
Volgend jaar organiseren we opnieuw 4 intervisies. Wij kijken nu al uit naar deze momenten om samen met onze leden en deelnemers constructief te werken aan een zo goed mogelijke begeleiding van onze cliënten.
Mieke