Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Dieetbehandeling en voedingsbegeleiding bij eosinofiele oesofagitis

Dieetbehandeling en voedingsbegeleiding bij eosinofiele oesofagitis


 

Bron: Dietary Therapy and Nutrition Management of Eosinophilic Esophagitis: A Work Group Report of the American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology

Marion Groetch, MS, RDN, Carina Venter, PhD, RDb, Isabel Skypala, PhD, RDc,d, Berber Vlieg-Boerstra, PhD, RDe, Kate Grimshaw, PhD, RD ,g, Raquel Durban, MS, RD, CSP, LDNh, Alison Cassin, MS, RDNi, Michelle Henry, MS, RDj, Kara Kliewer, PhD, RD Lynda Kabbash, MDl,m, Dan Atkins, MDn, Anna Nowak-Wegrzyn, MDa, Mark Holbreich, MDo, and Mirna Chehade, MD, MPHp; on behalf of the Eosinophilic Gastrointestinal Disorders Committee of the American  Academy of Allergy, Asthma and Immunology New York, NY; Cincinnati, Ohio; London, UK; Amsterdam, the Netherlands; Southampton, UK; Charlotte, NC; Boston, Mass; Aurora, Colo; and Indianapolis, Ind

Eosinofiele Oesofagitis (EoE) is een aandoening waarbij door ontstekingen de slokdarm niet goed werkt. Behandeldoelen voor EoE zijn het verminderen van de klachten en het vermijden van complicaties en voedingstekorten. Drie vormen van behandeling zijn aangewezen bij EoE: verwijden van de slokdarm (bij volwassenen), medicatie en eliminatiediëten (kinderen en volwassenen). Het invoeren van de dieetbehandeling kan een uitdaging zijn. De keuze voor een dieetbehandeling is individueel en wordt bepaald in overleg met de patiënt.

Keuze dieetbehandeling:

  1. Elementaire voeding

Een elementaire voeding (EV) is een drinkbare voeding op basis van vrije aminozuren (aminozuren zijn bouwsteentjes van eiwitten), vitamines en minderalen. Niettegenstaande dat EV goede resultaten geeft bij zowel kinderen als volwassenen, blijft het een moeilijk te volgen dieet. De vrije aminozuren maken dat deze drinkvoeding niet lekker is. Dat maakt het tot de minst gewenste dieetkeuze als blijvende therapie. Een EV kan een start zijn bij gemotiveerde patiënten met EoE om een snelle verbetering te bekomen en kan dan gevolgd worden door herintroduceren van voeding. 

  1. Eliminatiediëten

Een eliminatiedieet elimineert veel voorkomende allergenen zonder voorafgaande testen. Kalagwalla et al ontwikkelde het 6-food eliminatiedieet bij kinderen dat melk, tarwe, eieren, soja, pinda/noten en vis/schaaldieren elimineert en rapporteerde een verbetering van 74%. Vergelijkende resultaten van 70% werd gevonden bij volwassenen. De onderzoekers vonden bij de herintroductie van voeding en de nodige onderzoeken van de slokdarm dat een herval werd uitgelokt door melk, tarwe, ei, soja en pinda.

Variaties op het 6-food dieet zijn bekend zoals het 4-food eliminatiedieet (melk, ei, tarwe en soja) en bij kinderen enkel eliminatie van melk.

  1. Eliminatiedieet na testen

Het eliminatiedieet na testen is gebaseerd op het resultaat van voedingsspecifieke testen.

Uitdagingen bij een eliminatiedieet

Ongeacht de keuze van eliminatiedieet is bij deze dieetbehandeling een goede voedingskundige begeleiding aangewezen aangezien patiënten met EoE risico lopen op ondervoeding zowel voor het invoeren van het dieet als erna wanneer verschillende voedingsmiddelen moeten worden vermeden.

Conclusie:

Het is bewezen dat een eliminatiedieet een goede behandeling is bij een grote meerderheid van patiënten met EoE. Het is een lange termijn oplossing voor deze aandoening. Niettegenstaande zijn eliminatiediëten niet zonder risico’s en hebben ze invloed op de gezondheid, het genot van eten en de algemene levenskwaliteit. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen risico’s beperkt blijven zodat meer patiënten zouden kiezen voor deze niet medicamenteuze behandeling. Wanneer het mogelijk is, wordt best gekozen voor een grondige begeleiding en opvolging door een allergiediëtist met voldoende ervaring voor het uitvoeren en het opstellen van een individueel eliminatiedieet.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!