De laatste maanden melden er zich veel cliënten aan met een vermoeden van een voedselovergevoeligheid. In deze digitale tijd worden ook bij mij het merendeel van de afspraken online geboekt. Regelmatig wordt er dan ‘vermoeden van voedselallergie’ genoteerd. Tijdens het eerste gesprek wordt snel duidelijk dat men niet voedselallergie maar voedselintolerantie bedoelt. Beiden worden nog steeds door elkaar gebruikt.
Bij een voedselallergie is het immuunsysteem betrokken. Een belangrijk kenmerk van een voedselallergie is dat de reactie reproduceerbaar is, dit wil zeggen dat na inname van het allergeen er telkens exact dezelfde reactie optreedt. Meestal (er zijn enkele uitzonderingen) start de reactie binnen het uur na inname van het allergeen.
Bij een voedselintolerantie is het immuunsysteem niet betrokken en kunnen de klachten wisselend zijn. Daarnaast kunnen de klachten tot 3 dagen na inname opduiken.
Vooraleer die cliënten bij mij terecht komen, hebben ze vaak al een hele weg afgelegd. Ze zijn al bij verschillende dokters geweest, bij de osteopaat, bij de homeopaat … Ze hebben advies gekregen van familie, collega’s, vrienden … Dit maakt dat ze gaandeweg verschillende voedingsmiddelen weggelaten hebben. Op de duur weten ze niet goed meer wat ze wel of niet kunnen verdragen. Wat opvalt, is dat deze lieve mensen veel stress hebben. Standaard vraag ik om een cijfer te plakken op hoeveel stress ze hebben (1 geen stress – 10 zeer veel stress). Wel … gemiddeld ligt dit cijfer >7.
Stress, een uitdaging in onze hectische levensstijl niet? Zelf mocht ik het deze week ook ondervinden. Het is mijn laatste werkweek voor de zomervakantie. Fijn, zo’n vakantie in aantocht, maar dit wil ook zeggen dat de bestaande cliënten voor en na de vakantie geplaatst moeten worden. Hierdoor zijn er weinig plaatsen beschikbaar voor nieuwe cliënten en ja tuurlijk, wil je iedereen helpen, dus … juist, alle plekjes (ook vrije tijd) worden nog snel opgevuld. De dag is op de minuut gepland en als er dan iets niet loopt zoals gepland, STRESS en gevolg daarvan een opgeblazen buik (net 9 maanden zwanger).
Stress heeft een grote impact op maag en darmen. Klachten zoals opgeblazen, krampen, winderig, darmrommelingen, constipatie en diarree kunnen puur door stress optreden maar kunnen ook versterkt worden door stress.
Deze klachten hebben een enorme impact op je sociaal leven. Maar wat ik regelmatig opmerk is dat de focus zo op wat wel en niet eten ligt, waardoor er nog meer stress is. En zo is de cirkel natuurlijk rond.
Heeft voeding er dan niets mee te maken? Dat klopt natuurlijk ook niet. Het kan zeker zijn dat er een intolerantie is en dat met het vinden van de trigger (= de boosdoener) de klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Anderzijds kan het ook dat reduceren van de stress voldoende is om klachtenvrij door het leven te stappen. Heb je het gevoel dat deze blog voor jou geschreven is? Dan heb ik nog een tip: vakantie leesplezier, namelijk het boek ‘Blijven ademen’ van Katrien Geeraerts, Louis Van Nieuland.
Laat niet op eigen houtje voedingsmiddelen weg, maar laat je begeleiden door een allergiediëtist. Het komt zo vaak voor dat cliënten een zeer eenzijdig, onvolwaardig eetpatroon ontwikkeld hebben. Om de trigger te kunnen vinden, is het soms nodig om eerst alles (of toch een deel) terug te eten en van daaruit verder te kijken. Verwacht ook niet dat je klachten onmiddellijk weg zijn en klachtenvrij wil niet zeggen dat er nooit een opgeblazen gevoel is of wat winderigheid is. Dat is volkomen normaal.
Een laatste tip, maak elke dag een wandeling. We wonen in een geweldig mooi land en een dagelijkse wandeling werkt enorm stress verlagend.
Geniet al wandelend van de zomeravonden,
An