Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
De hersen-darmmicrobioom-as

De hersen-darmmicrobioom-as


Verschillende studies hebben interacties in twee richtingen aangetoond tussen de hersenen en de darm. Via de darm-hersen-as communiceert het darmmicrobioom (darmflora) met het centrale zenuwstelsel.

anatomy-160524_1280Dit stelt de hersenen in staat om de darmfunctie te regelen en ook het darmmicrobioom in staat de hersenen te beïnvloeden.

Elke miscommunicatie binnen dit systeem kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Niet enkel klassieke maagdarmaandoeningen zoals o.a. het prikkelbare darm syndroom maar ook een groeiende lijst van psychiatrische en neurologische ziekten waaronder autismespectrumstoornissen, ziekte van Parkinson, multiple sclerose en chronische pijn …
Hoewel men de samenstelling van het darmmicrobioom associeert met gezondheid, ontwikkeling en ziekte van de mens, blijft het oorzakelijk bewijs schaars.

Verdere studies zijn nodig en zullen leiden tot nieuwe therapieën en behandelingsstrategieën.

In deze review wordt het huidige bewijs bekeken ter ondersteuning van communicatie tussen de darm en de hersenen enerzijds en tussen de hersenen en de darm anderzijds en het opkomende bewijs ter ondersteuning van zijn bijdrage aan menselijke ziekten.

Bron: The Brain-Gut-Microbiome Axis, Clair R. Martin, Vadim Osadchly, Amir Kalani and Emeran A. Mayer

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!