Op dinsdag 23 februari reisden we naar Londen voor de eerste dag van onze 3- daagse bijscholing.
Doel: ons verdiepen in het low-fodmap dieet. FODMAP is een verzamelnaam voor bestanddelen die elke dag in onze voeding voorkomen en staat voor Fermenteerbare Oligo-, Di- en Monosacchariden en Polyolen. Dit tijdelijk (eliminatie)dieet passen we toe bij personen met IBS of het prikkelbaar darm syndroom” (PDS), die niet reageren op de klassieke therapie van o.a. medicatie. (Bij IBS worden de fodmap’s slecht opgenomen in de dunne darm ze komen zo in de dikke darm terecht. Hier trekken ze vocht aan wat de darmen doet uitzetten. Bovendien fungeren ze in de dikke darm als voedselbron voor de darmbacteriën waardoor ze gaan gisten).
Om goed voorbereid de cursus aan te vangen moesten we thuis reeds 3 teksten lezen en een vragenlijst over de dieet invullen. Bij de start van de opleiding werden deze vragen overlopen en we waren tevreden over onszelf. Op een vraag na wisten we alle antwoorden!
We zitten in een mooie oude zaal van het St. Thomas’ Hospital (echt Engels), samen met een honderdtal diëtisten vooral uit Engeland, maar ook uit Denemarken, Mexico en 11 Belgische diëtisten! Al snel waren we helemaal ondergedompeld in de Engelse taal en de low-fodmaps! Wij werken al meer dan 2 jaar met dit dieet, maar voor een aantal aanwezige diëtisten was dit de eerste kennismaking. Voor ons was vooral dit theoretisch stuk een herhaling en opfrissing van wat we reeds wisten. Nogmaals een bewijs dat we goed bezig zijn! Toch zijn het de contacten met diëtisten van andere landen en de verschillende ‘weetjes’ die ook dit stuk interessant maken.
• 1 op 8 bezoeken bij de huisarts gaan over ‘buikklachten’ en/of PDS.
• Stress is een factor die de klachten enorm kan verergeren.
• Patiënten komen met vragen van: neem mijn pijn weg, heb ik kanker, ik functioneer niet meer, waarom word ik niet beter,… het uiteindelijke antwoord dat ze in het ziekenhuis of bij de dokter krijgen is vaak: je moet er mee leren leven.
• Veel patiënten hebben erge klachten door het eten van suikervrije kauwgom.
• Een aantal van de fodmap’s geven ook bij personen zonder IBS buiklast zonder dat dat voor hun echt hinderlijk is, zoals bijvoorbeeld meer winderigheid, maar bij mensen met IBS zijn deze klachten veel meer uitgesproken en ernstiger: opgeblazen gevoel, misselijk, pijn,…
• Een goede anamnese is erg belangrijk, er zijn namelijk niet voor al deze koolhydraatstructuren betrouwbare testen.
• Het is geen mirakeldieet, het kan IBS niet genezen, maar het kan wel erg veel comfort terug geven aan de patiënt en dat is super belangrijk!
• Vaak gaan patiënten op internet zoeken, maar daar vinden ze veel tegenstrijdige en/of onjuiste informatie.
Namiddag kwam vooral de praktische aanpak van het dieet aan bod: etiketten lezen, recepten aanpassen, gerechten beoordelen, wat met buitenhuis eten enz.
Met een tevreden gevoel keerden we terug naar België.
Mieke Mommen