Coeliakie 160.000 mensen hebben het. 25.000 mensen weten het. Coeliakie (seu-lia-kie) is een intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit, dat in tarwe, rogge en gerst voorkomt en verwerkt wordt in allerlei voedingsproducten. Mensen met coeliakie verdragen geen gluten. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij hen een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De zoektocht naar een diagnose duurt vaak jaren en dat is echt veel te lang! De klachten die bij coeliakie horen zijn heel herkenbare klachten, die iedereen wel eens heeft, zoals opgeblazen gevoel, buikpijn, aanhoudende vermoeidheid, hoofdpijn,.. daarom wordt niet meteen aan coeliakie gedacht, wat heel begrijpelijk is.
Toch is die diagnose van coeliakie heel belangrijk om de levenskwaliteit van al die 160.000 mensen te verbeteren!
Minister Maggy de Bock vindt zelftestesten passen in onze huidige tijdsgeest, mensen hebben daar nood aan en er is niks mis mee zegt ze. De artsen zijn eerder septisch en wijzen op het creëren van noden en problemen die er niet zijn. De apothekers zien het wel positief, ze zien in de zelftest een gelijkheid om hun advizerende rol op te nemen. En dat willen ze in de toekomst meer doen.
Tijd dus voor een klein onderzoekje rond de zelftest ‘glutenintolerantie’: (zelftest voor het aantonen van coeliakie).
Wat belooft de test?
Wat vermeldt de verpakking? “Met de glutenintolerantie sneltest van Veroval kunt u snel en veilig achterhalen of uw klachten worden veroorzaakt door glutenintolerantie. Indien dit het geval is, kunt u in overleg met uw arts bespreken of een glutenvrij dieet een zinvolle oplossing kan zijn.”
Hierbij vallen mij 2 dingen vooral op: één, als ik die zelftest doe en mijn test is positief (ze beloven mij immers een 98% betrouwbaarheid), moet ik naar de arts om te bespreken of een glutenvrij dieet ‘zinvol’ is.
Als de test betrouwbaar positief is, MOET ik een strikt glutenvrij dieet volgen en dat levenslang, daar bestaat dan geen discussie over! Niet een ietsiepietsie klein hapje, niks, nada, NO POSSIBILE.
Ten tweede moet nog steeds voor een correcte diagnose een bloedtest en een darmbiopt uitgevoerd worden om de bevestiging te krijgen voor coeliakie. De resultaten van beide testen zijn ook DE voorwaarde voor de tussenkomst van 38€ per maand voor aankoop van de noodzakelijke glutenvrije producten.
Hoe betrouwbaar is de test?
Wat vermeldt de verpakking? “De glutenintolerantiesneltest is ontwikkeld met als doel de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de moderne diagnostiek beschikbaar te maken voor privégebruik thuis. De test toont aan of er antistoffen tegen transglutaminase (IgA-antistoffen) aanwezig zijn die wijzen op glutenintolerantie. Deze test is zowel geschikt voor de eerst diagnose, als voor het opvolgen van een behandeling. Bij een glutenvrije voeding neemt het aantal a-tTG-IgA-antistoffen immers binnen enkele weken af. Na 6 weken kunnen er geen antistoffen meer worden gedetecteerd. Prestatie-evaluatie studies hebben een nauwkeurigheid van 98% aangetoond. *“
Dit vraagt toch de nodige nuancering: Wanneer het glutenvrij dieet strikt gevolgd wordt, zullen de IgA-antistoffen inderdaad afnemen, maar dit duurt meestal veel langer dan 6 weken. Anderzijds zou ik de test niet vertrouwen om de nauwkeurigheid aan te tonen waarmee het strikt glutenvrij dieet gevolgd wordt. Dus denk niet dat de glutenintolerantie misschien kan verdwijnen, ook al is er al lang geen opstoot geweest. Een klein risico is niet OK, de darm kan zich niet op miraculeuze wijze herstellen. Kleine foutjes worden niet gedetecteerd door de test, waardoor men een vals veilig gevoel krijgt. Deze moeten er nog steeds uitgehaald worden via een goede anamnese door een ervaren allergiediëtist😉.
Dus naast dokter google, zal ook de zelftest de diagnose van de arts niet vervangen, dat vermeldt zelfs de zelftest* en wordt ook benadrukt door de apotheker: ‘De zelftesten kunnen een eenvoudig hulpmiddel zijn om thuis in alle rust na te gaan of er sprake is van coeliakie en daar is niks mis mee, zolang je maar met het positief resultaat naar een arts stapt voor de juiste diagnose’.
En als belangrijke raad van de diëtiste, kan ik daar nog aan toevoegen dat een glutenvrij dieet zonder diagnose coeliakie geen enkele zin heeft.
Succes,
Kris
* Belangrijke informatie van de firma: Positieve resultaten kunnen ook een compleet onschadelijke oorzaak hebben. Negatieve resultaten zijn daarentegen niet altijd een garantie dat alles in orde is. De definitieve diagnose dient door een arts te worden gesteld.