Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Boodschappen doen en uit eten met een gluten- en lactose-intolerantie !

Boodschappen doen en uit eten met een gluten- en lactose-intolerantie !


 

Ik vind het altijd moeilijk om een blog te schrijven, dus dacht bij mezelf: “ Welke info kunnen mensen met een gluten- en lactose-intolerantie gebruiken?”

Zo kwam ik op het idee om te schrijven waar jullie speciale producten zoals glutenvrij, lactosevrij en andere kunnen aankopen. Daarnaast geef ik jullie tips in verband met buitenshuis eten in het Gentse.

Waar ik zelf regelmatig glutenvrij brood en gebak bestel is bij Bakkerij Van Hecke. Hij heeft een uitgebreid gamma van gluten- en/of lactosevrij van verschillende broodsoorten, broodjes, zoete koeken en gebak. Je moet wel vooraf bestellen via het internet of telefonisch en je kan deze dan afhalen op zaterdag in de verschillende winkels in groot Gent.

afbeelding brood                                         rozijnenbroodjes                                taart

Traindevie is sinds eind vorig jaar gestart. Bij hen kan je je glutenvrije producten bestellen, eveneens via het internet, en afhalen op zaterdag op verschillende locaties. Ook kant-en-klare maaltijden behoren tot hun gamma, wat wel eens gemakkelijk kan zijn in ons hectisch leven. Als je een glutenintolerantie hebt is het vaak niet simpel om een bereid gerecht te vinden in de winkel.

Er zijn nu al vele online winkels waar je een uitgebreid gamma aan producten kan verkrijgen zoals: glutenvrijonline.be, datmag, fructoosje, altrimenti foods

Ook de grootwarenhuizen volgen de trend waardoor glutenvrije en lactosevrije producten vaak onder hun eigen huismerk al te vinden zijn zoals bij Delhaize, Colruyt, Carrefour, Aldi…

Het is wel gemakkelijker nu dat er in de grootwarenhuizen ook al een uitgebreid gamma is aan die “speciale” producten. Nu kan je tijdens je boodschappen direct jouw “speciale” producten meenemen en hoef je niet extra naar een andere winkel te gaan.

brood delhaize                           brood colruyt                       koek carrefour           brood aldi

Wanneer je een combinatie van verschillende allergieën en/of intoleranties hebt is het niet zo simpel om boodschappen te doen. Vraag gerust raad aan een allergiediëtiste om je hierbij te helpen zodat alles overzichtelijker word.

Ook heb ik een aantal restaurants in de omgeving een bezoekje gebracht die specifiek op hun website vermelden dat ze glutenvrije maaltijden serveren. Wat ik vooral mis is eens pasta eten buitenshuis dus ging ik langs bij Pomodoré in Gent. Dit is gelegen dicht bij het Dampoort station. Pomodoré is een take-away pastabar met huisgemaakte pasta. Ze hebben drie soorten pasta: biologische, volkoren en… een glutenvrije pasta die je kan mengen met verschillende sauzen De pasta’s zijn er verkrijgbaar in 3 formaten. Naast pasta verkopen ze ook nog salades, tapas en dessertjes maar die heb ik nog niet uitgeprobeerd.
Je kan in de zaak eten, maar de focus blijkt vooral te liggen op afhalen.

Een andere zaak gelegen bij het Sint Pietersstation is Café Parti waar je ook verscheidene gerechten glutenvrij kan krijgen. Er is een uitgebreide kaart met vlees, vis, vegetarisch gerechten en ook glutenvrije pasta’s. Bij het voorgerecht serveert men op vraag ook glutenvrije broodjes. Ook via mijn patiënten heb ik al veel positieve reacties gekregen over deze eetgelegenheid.

Tijdens mijn zoeken was ik toch wel verbaasd dat er tegenwoordig al veel mogelijkheden zijn bij verscheidene restaurants.  Die restaurants zijn echt goed op de hoogte en bieden vaak veel alternatieven aan. Via de coeliakie vereniging heb ik ook vernomen dat de vegetarische restaurants in Gent zoals Avalon, De Appelier, greenway,… alternatieven voorzien voor glutenvrije en lactosevrije voeding.

In het centrum van Gent vinden we dan het Belfort restaurant dat ook een paar glutenvrije alternatieven serveert. Eventjes buiten het centrum in de studentenbuurt vind je Biota dat vooral bij de studenten in trek is. Ze bieden glutenvrije voedingsmiddelen aan en bakken alles zelf. Je kan er gaan om te ontbijten, voor de lunch en voor hun desserten,  via hun nieuwsbrief wordt je ook op de hoogte gehouden van hun speciale eet evenementen.

Daarnaast heb ik ook gemerkt dat bij de meeste restaurants er rekening kan gehouden worden met allergieën en/of intoleranties want zo staat het toch vermeld op de kaart! Natuurlijk heb ik dan de bedenking, is de kok wel goed op de hoogte? Dus goed en duidelijk navragen blijft belangrijk!

Eigenlijk is het best als je ergens moet gaan eten dat je vooraf contact opneemt, zodat je dit samen met de kok kan overleggen en bekijken wat mogelijk is. De meeste restaurants willen liever vooraf ingelicht zijn zodat ze het recept wat kunnen aanpassen.

Ik hoop dat ik hiermee jullie wat lekkere alternatieven heb kunnen bieden.

Marieken

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!