Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Binnenkort mogen de terrassen van restaurants en cafés (hopelijk) weer open.

Binnenkort mogen de terrassen van restaurants en cafés (hopelijk) weer open.


Nu al reservaties vastgelegd om te gaan tafelen of om je stamcafé te bezoeken?

Als je een laag-FODMAP dieet volgt, mag dat je er niet van weerhouden om uit eten te gaan met vrienden of familie.
Hier zijn mijn tips om met vertrouwen uit eten te gaan:

 1. Wees voorbereid.
  Maak die eerste reservatie in een restaurant waar je je prettig bij voelt, waar je weet dat ze rekening kunnen houden met je dieetaanpassingen. Bekijk vooraf het menu van tevoren en maak alvast hieruit een veilige keuze.
  Telefoneer, indien nodig, vooraf om te vragen hoe iets wordt bereid en of er gerechten zijn die kunnen aangepast worden.
  Het is minder intimiderend om dit vooraf te doen, op een moment dat het restaurant niet druk is, in plaats van in het bijzijn van je gezelschap tijdens de maaltijd.
  Restaurants die gerechten aanduiden als glutenvrij, zuivelvrij of veganistisch, zijn meestal goed op de hoogte van dieetaanpassingen. Je zou verrast kunnen worden wat je in elk restaurant kan bekomen als je het gewoon vraagt!
 2. Eet iets voordat je vertrekt.
  Een geschikt tussendoortje voor de maaltijd zal je honger stillen en je helpen meer bewuste voedselkeuzes te maken. Als er een broodmandje of een schaaltje lekkers aankomt, ga je minder snel geneigd zijn er meteen in te duiken als je geen extreme honger hebt. Je kan dan bewust (lees: niet impulsief) kiezen welke hapjes je opeet.
 3. Kijk eventueel naar voorgerechten of kleinere schotels.
  Zoals we weten, draait het bij het volgen van een laag-FODMAP dieet allemaal om porties. Dit geldt zowel voor FODMAP-bevattend voedsel als voor de maaltijdgrootte in het algemeen.
  Om je spijsvertering niet te bruuskeren bij een (te) grote maaltijd, kan je het beste kiezen voor voorgerechten en/of kleinere schotels, zodat de porties niet te groot zijn.
  Voorgerechten zijn ook vaker vers en eenvoudig bereid, wat ook helpt om symptomen van indigestie te verminderen.
 4. Kies altijd (laag-FODMAP) groenten.
  Groenten zijn een must wanneer je uit eten gaat, omdat ze een geweldige bron van (FODMAP-arme) vezels zijn, een van de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezonde spijsvertering. Vezels zijn niet enkel belangrijk voor een goede transit, maar verzadigen ook beter.
  Zo kunnen salades vaak gemakkelijk worden aangepast en zijn eenvoudig gekookte/gestoomde groenten bijna altijd beschikbaar. 
 5. Zoek naar eenvoudige bereidingswijzen en laat de sauzen en specerijen staan.
  Eenvoudige bereidingswijzen verminderen het aantal ingrediënten in een gerecht en dus ook het risico op FODMAP-stapeling*.
  Zoek naar rauwe, gegrilde, gebakken of geroosterde eiwitbronnen (vlees, vis, eieren of plantaardige eiwitbronnen) samen met FODMAP-arme groenten. Eet hierbij aardappelen, frietjes of rijst daarin zitten geen FODMAP’s.
  Sauzen en specerijen blijven een van de grootste bronnen van verborgen FODMAP’s, dus vraag deze steeds apart te serveren, zo houd je controle over wat je eet!

 

Geniet ervan!

Kris

 

*Je stapelt FODMAP’s wanneer je in een maaltijd meerdere voedingsmiddelen eet die dezelfde FODMAP bevatten. Bijvoorbeeld twee groenten die sorbitol bevatten. Dit is niet altijd een probleem, maar het kan zijn dat je door de combinatie van de twee groenten die elk een aanvaardbare sorbitolhoeveelheid hebben, over jouw tolerantiegrens voor sorbitol gaan, wat klachten kan geven. 

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!