Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Berkenpollen-gerelateerde voedingsmiddelen kunnen een late eczematische reactie veroorzaken bij patiënten met atopisch eczeem

Berkenpollen-gerelateerde voedingsmiddelen kunnen een late eczematische reactie veroorzaken bij patiënten met atopisch eczeem


Bron: Berkenpollengerelateerde voedingsmiddelen kunnen late eczemateuze reacties veroorzaken bij patiënten met atopische dermatitis.
Wassmann-Otto A Heratizadeh A Wichmann K Werfel T 
Eerdere studies hebben aangetoond dat berkenpollen-gerelateerd voedsel bij patiënten met atopische eczeem en daarbij een berkpollenallergie een late (trage) opstoot van eczeem kan veroorzaken. Berkenpollen-gerelateerd voedsel is voedsel waar men een allergische reactie op kan krijgen doordat men gesensibiliseerd is voor berkenpollen (positieve waarden in het bloed) o.a. steen- en pitvruchten, noten, wortelen … Men noemt dit ook een kruisallergie voor berkenpollen. De verslechtering van eczeem door inname van berkenpollen-gerelateerd voedsel is nog steeds een punt van discussie in de medische wereld.
In Duitsland hebben artsen een nieuw onderzoek gedaan om te zien hoe vaak deze voedingsmiddelen een verslechtering van eczeem veroorzaken. Daarbij werd ook geëvalueerd in hoeverre de bloedwaarde voor die voedingsmiddelen (sIgE) gebruikt kunnen worden om een diagnose te stellen.
182 kinderen en volwassenen met atopisch eczeem en een vermoedelijke berkenpollen-gerelateerde voedselallergie ondergingen in het ziekenhuis dubbelblind-placebo-gecontroleerde provocaties (DBPCFC). Hierbij wordt het verdacht voedingsmiddel aan de patiënt gegeven om na te gaan of/en wanneer het eczeem toeneemt. Dubbelblind wil zeggen dat noch de patiënt, noch de arts weten of het verdachte voedingsmiddel of een placebo wordt toegediend op dat moment. Er werden eveneens bloedcontroles uitgevoerd naar allergie toe (sIgE).
65 patiënten ontwikkelden allergische reacties op DBPCFC met berkenpollen-gerelateerde voedingsmiddelen. Hiervan vertoonden 32 patiënten een verslechtering van het eczeem. Deze 32 patiënten vertoonden bij de bloedtesten ook hogere gehaltes (sIgE) aan berkenpollen en appel en ze hadden meer last van neusklachten in vergelijking met de patiënten die geen allergische reactie vertoonden. Op basis van de bloedwaarden konden patiënten met een late opstoot van eczeem niet onderscheiden worden van patiënten met een snelle reactie van eczeem.
De onderzoekers besluiten dat bij een aantal patiënten met atopisch eczeem berkenpollen-gerelateerd voedsel moet worden beschouwd als een trigger voor een verergering van eczeem. De diagnose voor een late verergering van het eczeem kan echter niet gebeuren op basis van bloedwaarden. DBPCFC blijft aangeraden..

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!