Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Alles wat je moet weten over een notenallergie

Alles wat je moet weten over een notenallergie


Een notenallergie is een van de acht meest voorkomende voedselallergieën. In Amerika schat men dat ongeveer 0,5 tot 1% van de bevolking ze heeft. Noten groeien aan bomen, terwijl pinda’s ondergronds groeien en worden beschouwd als peulvruchten. Noten zijn onder andere amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, pistache en walnoten.

Een allergie voor één noot betekent niet noodzakelijk dat men ook allergisch is voor andere noten. Bepaalde noten zijn nauw verwant met elkaar, cashew met pistache en pecan met walnoot. Vaak zijn personen met een notenallergie allergisch voor meer dan één noot.

Zo kunnen deze personen bepaalde noten veilig consumeren, terwijl ze andere noten strikt dienen te mijden. Deze beslissing moet worden genomen na zorgvuldig overleg met een allergoloog en moet gebaseerd zijn op meerdere factoren, waaronder de leeftijd van het individu, de resultaten van allergie testen, het risico van mogelijke kruisreactiviteit tussen de verschillende noten, levenskwaliteit en gezinsvoorkeuren. Als een persoon met een allergie voor bepaalde noten ervoor kiest om andere noten te consumeren, moet altijd rekening worden gehouden met het mogelijke risico van kruisbesmetting (de aanwezigheid van het allergene voedsel tijdens de bereiding, behandeling, bewaring, transport).

Hoewel 30% van de pinda-allergische personen ook allergisch zijn voor noten, betekent een notenallergie niet noodzakelijk dat hij/zij ook allergisch is voor pinda’s. Personen met notenallergie kunnen meestal zaden consumeren zonder problemen, zoals sesam, zonnebloem en pompoen. Ze tolereren ook vaak pijnboompitten, dat zijn geen noten maar zaden. Hoewel men kokosnoot een noot noemt, toleert de overgrote meerderheid van de nootallergische personen zonder moeite kokosnoot. Kokosnoot is geen echte noot maar een vrucht en behoort tot de palmenfamilie. Nootmuskaat, waterkastanje, butternut squash en shea-noten zijn geen boomnoten (de term “noot” betekent niet dat het boomnoten zijn) en worden over het algemeen goed verdragen door mensen met notenallergie. Iedereen met een notenallergie doet er goed aan de te volgen dieetoverwegingen te bespreken met zijn/haar allergoloog die bekend is met voedselallergie.

Hoewel een allergie voor noten meestal in de kindertijd begint en het hele leven aanhoudt, kan ongeveer 10% van deze personen in de loop van de tijd zijn/haar notenallergie ontgroeien. Op basis van de resultaten van regelmatig herhaalde allergie-testen kan in het ziekenhuis een voeselprovocatie (een test waarbij in een opklimmende hoeveelheid het allergeen, hier dus noten, worden gegeten door de allergische persoon) worden overwogen als er een kans is op uitgroei van de allergie.

Voedselprovocatie moet eveneens worden overwogen bij patiënten met lage waarden van huid- en bloedtesten om de allergie al dan niet te kunnen vaststellen. Alle voedselprovocaties moeten worden uitgevoerd in een ziekenhuis dat allergische reacties kan herkennen en behandelen en steeds onder toezicht van een allergoloog.

Reacties op noten kunnen ernstig zijn, met inbegrip van levensbedreigende anafylaxie. Deze personen moeten steeds noodmedicatie (Epipen, Jextpen) ter beschikking hebben. Mits de juiste begeleiding kunnen personen met notenallergie een gevarieerde voeding gebruiken en genieten van een goede levenskwaliteit.

Dit artikel is geschreven door Thanai Pongdee, MD, FAAAAI en verschenen op de website van AAAAI (American Accademy of Allergy, Asthma & Immunology).

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!