Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Allergisch voor appel? Ken jij de Santana appel al?

Allergisch voor appel? Ken jij de Santana appel al?

Een appelallergie is meestal het gevolg van een allergie voor boompollen. Dit wordt in de volksmond ook wel eens hooikoorts genoemd. Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt door stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen, (on)kruiden of zelfs kamerplanten. Ons immuunsysteem gaat reageren op die pollen door antistoffen aan te maken. De symptomen zijn heel divers: van niezen en een loopneus tot tranende, jeukende ogen maar ook een grieperig gevoel en concentratie- of slaapproblemen. Bij sommigen is het zelfs zo erg dat ze astmasymptomen zoals benauwdheid of een piepende ademhaling vertonen, ook eczeem-opstoten komen vaker voor. Maar wat heeft dat dan te maken met een appelallergie?

Heel wat personen met een pollenallergie hebben ook last van het oraal allergiesyndroom (OAS). Dit is een kruisreactie tussen vergelijkbare eiwitten in groenten, fruit en noten en eiwitten in pollen. De voornaamste klachten zijn tintelende lippen en het zwellen van de mond. Het is belangrijk uit te zoeken op welke voedingsmiddelen je reageert. Vaak kan je deze wel verdragen als je ze kookt, stooft of (even) in de microgolfoven opwarmt. Ook uit blik kan je deze eten. Veel voorkomende klachten bij boompollenallergie treden op na het eten van rauwe selder, appels en kersen. Maar liefst 70% van de personen met een pollenallergie reageert op één of meerdere voedingsmiddelen, maar de klachten blijven beperkt en duren niet lang. Ongeveer 9% ervaart ernstigere klachten en 1,7% kan zelf anafylactisch reageren: voor hen is een consult bij de allergoloog aanbevolen.

Er bestaan 2 appelsoorten die door 75% van de mensen met een appelallergie (door kruisreactie met boompollen) veilig gegeten kunnen worden zonder dat deze klachten geven. Dit zijn de Santana en de Elise appel.

Santana appels zijn er al enkele jaren. Het nadeel van deze appel is dat je hem niet lang kan bewaren. De pluk start eind augustus en de appel is niet zo lang verkrijgbaar, vaak maar 6 tot 8 weken. De nieuwere Elise appel is langer houdbaar. Hij is te koop van oktober tot juni. Maar zelf ben ik de Elise appel nog nooit tegen gekomen. Ik ben benieuwd of iemand deze al eens heeft gevonden? De appels zijn stevig van structuur en smaken lekker zoet.

Niet elke appelallergie is te wijten aan een kruisallergie met boompollen. Zo kan er ook een kruisreactie zijn met latex of een primaire appelallergie. In deze gevallen is de Santana geen alternatief. Vraag hiervoor raad aan je allergoloog of allergiediëtist.

Sinds vorige week liggen de Santana appels bij ons in de fruitwinkel. Net zoals vorig jaar heb ik er een 20-tal gekocht, zodat ik deze in de praktijk kan meegeven aan m’n patiënten met een kruisallergie. Voor velen is het toch een drempel en in de praktijk kan deze eventueel ter plekke getest worden, dit kan een geruststelling zijn.

Durf je het toch niet zo goed aan, dan is er een opbouwschema. Zo start je met het eten van een hypo-allergene appel:

Stap 1:

Neem een hap uit een appel met schil, kauw er even op en spuug de hap uit.
Als je na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kun je overgaan naar stap 2.

Stap 2:

Neem een hap uit een appel met schil en kauw erop. Nu kunt je de appel doorslikken.
Als je na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kun je overgaan naar stap 3.

Stap 3:

Snijd een partje uit de appel met schil en eet dit op.
Als je na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kun je overgaan naar stap 4.

Stap 4:

Eet een halve appel met schil. Als je na 20 minuten geen van de hierboven
genoemde klachten krijgt, kun je er van uit gaan dat je de appel goed verdraagt.

Laat het smaken,

An

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!