Zo’n 10 tot 15% van de bevolking heeft Prikkelbare Darm Syndroom of PDS-klachten. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn, gasvorming en een afwijkend ontlastingspatroon: verstopping, diarree of beide.
PDS is een chronische aandoening waar geen remedie voor bestaat, maar waarvan de symptomen vaak verlicht worden met dieet, levensstijl en stressmanagement.
Meer dan 60% van de mensen met PDS zegt dat hun symptomen op de een of andere manier verband houden met voedsel. Doch voeding is niet de oorzaak van de symptomen. Er zijn veel factoren die PDS beïnvloeden. Sommige zullen je gevoeliger maken voor je voedseltriggers, terwijl andere zelf symptomen kunnen veroorzaken.
Goede adviezen rond verandering van levensstijl kunnen al voldoende zijn om te voorkomen dat buikklachten het dagelijks leven verstoren. We hebben het dan over gezonde voeding, voldoende bewegen en verminderen van stress.
Voeding en stress zijn niet de oorzaak van PDS, maar kunnen wel veel invloed hebben op de klachten.
Over het algemeen is geweten dat het eten van vezelrijk voedsel (met name oplosbare vezels) en het drinken van veel vocht gunstig voor een goede transit.
Daarnaast is het belangrijk om mogelijke gasvormende voeding te vermijden of minder te eten zoals ui, prei, peulvruchten, zoetstoffen, fructose, melkproducten.
Het beperken van alcohol en koolzuurhoudende dranken kan ook het opgeblazen gevoel verminderen.
Ook het laten van kauwgum en roken kan de klachten verminderen.
Vermijd ook praten, drinken of lopen tijdens het eten voor een rustigere buik.
Van stress is geweten dat het een behoorlijke invloed op je darmen heeft. Tijdens episodes met meer stress, zijn er ook meer of sterkere symptomen. Door stresverminderende technieken zoals meditatie, yoga, stressmanagement, mindfulness … m.a.w. door stress beter onder controle te houden, kan je de symptomen verlichten.
Regelmatige lichaamsbeweging wordt aanbevolen voor mensen met PDS. Dagelijkse lichamelijke activiteit verlicht niet enkel stress, maar stimuleert ook de normale samentrekkingen van de darmen en bevordert het algehele welzijn.
Maar als de klachten blijven, dan kan het FODMAP-dieet, onder begeleiding van een diëtist, je helpen om uit te zoeken welke voedingstriggers jouw buikklachten veroorzaken (dat is voor iedereen anders).
Onderzoek in de Monash University heeft aangetoond dat bepaalde koolhydraten, bekend als fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen (FODMAP’s), kunnen leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel en/of gasvorming bij mensen met PDS. Deze zijn te vinden in bepaalde soorten fruit en groenten, tarwe, rogge, peulvruchten, voedingsmiddelen die lactose bevatten, zoals melk, zachte kaas en yoghurt en kunstmatige zoetstoffen.
Met behulp van het FODMAP-dieet onder begeleiding van een goede diëtist kun je uitzoeken welke voedingsmiddelen jouw klachten triggeren, en hoeveel je daarvan kunt eten. Het FODMAP-dieet is tijdelijk!
Doe dit dieet niet op eigen houtje, maar alleen onder begeleiding van een goede diëtist.
De beginfase van het dieet (eliminatiefase) kan behoorlijk beperkend zijn en het is absoluut noodzakelijk om voedsel op een systematische manier opnieuw te introduceren (herintroductiefase) om voedingstekorten te vermijden.
Het is daarom belangrijk om een diëtist, bekend met PDS, te consulteren.
De allergiediëtist kan jouw symptomen en voedingsbehoeften beoordelen, aanbevolen veranderingen bespreken en een geïndividualiseerd voedingsplan opstellen om jouw symptomen te verlichten.
Succes,
Kris