Dinsdag ging er een opleidingsnamiddag van Nutrimedes door rond voedselallergie. De allergiediëtisten werden gevraagd als gastsprekers. De diëtisten zouden een praktisch deel moeten uitwerken. Professor Ebo en professor Hagendorens, beiden van UZA waren de overige sprekers.
Uiteraard wilden wij dit op ons nemen. Collega’s, Mieke en Annemie en ikzelf gaven ons op. Na een korte brainstorm hadden we onze strategie bepaald. In een eerste deel zou Mieke de praktische kant van ons diëtistenwerk toelichten namelijk etiketten lezen en recepten aanpassen. In een tweede luik zou ik enkele interessante casussen bespreken. De presentaties werden voorbereid en we waren er klaar voor. Naarmate de dinsdag dichterbij kwam, voelden we toch ook wel wat gezonde stress opborrelen. Het is dan ook niet niks om naast de allergie-experten van bij ons te mogen staan.
Ikzelf had dinsdagvoormiddag nog patiënten in de huisartsenpraktijk waar ik een halve dag per week consultaties doe. Om 11u50 kon ik vertrekken richting Antwerpen. Waarschijnlijk kunnen jullie het al vermoeden … jawel, vlak voor de werken in Herenthout (E313) was er net een ongeval gebeurd. Niets erg, enkel wat blikschade, maar uiteraard wel file tot gevolg. Ik kan jullie meegeven dat op dat moment de stress toch wel toeslaat.L Gelukkig viel het allemaal nog mee en arriveerde ik een dikke 5 minuten te laat. Professor Ebo was net gestart.
Professor Ebo startte met als thema de allergie-epidemie: oorzaken en gevolg. Een zeer interessant betoog waar hij ook zijn eigen onderzoek m.b.t. cannabis en kruisreacties op voeding uit de doeken deed. Daarna was het de beurt aan collega, Mieke. Mieke gaf wat meer informatie rond de Europese etiketteringswetgeving om daarna de deelnemers zelf aan het werk te zetten. De eerste taak was op verpakkingen de fouten zoeken. Jawel, heel wat verpakkingen voldoen niet aan de Europese wetgeving. “Worden hier controles op uitgevoerd?”, vroeg een deelnemer. Jawel, het FAVV (federaal agentschap voor voedselveiligheid) voert effectief controles uit, zowel vooraf aangekondigde als onaangekondigd. Daarnaast kan je zelf ook zaken doorgeven aan het FAVV. Elke melding die zij binnen krijgen, moet door hen onderzocht worden. De laatste taak was verschillende klassieke recepten aanpassen aan een allergeenvrije variant. Niet evident.
Na de pauze nam professor Hagendorens het woord. Welke zijn de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen? Haar betoog was super interessant. Het werd de deelnemers ook duidelijk dat de anamnese zeer belangrijk is. Bloedonderzoeken, krasjes geven aanvullende informatie maar de anamnese is des te belangrijker. Enkel vanuit dat geheel kan je komen tot een goede diagnose. Ik mocht na haar betoog enkele casussen uit mijn praktijk delen. Zelf vond ik het fantastisch dat mijn casussen naadloos aansloten bij de vorige spreker.
Voor mezelf en mijn collega’s van de allergiediëtisten (zij kwamen supporteren J) was het een aangename namiddag. We hoorden vooral dat we op dezelfde golflengte zitten als de professoren, dat onze aanpak goed is, jawel dat we goed bezig zijn. En dat laatste geeft mezelf de dagen daarna toch wel een goed gevoel.
Groetjes,
An