Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Allergiecongres in Lissabon, een leerrijke ervaring

Allergiecongres in Lissabon, een leerrijke ervaring


Levenslang leren. Het motto van menig diëtist, zeker ook dat van ons als allergiediëtist. Naar goede gewoonte trokken we ook dit jaar naar het jaarlijks congres rond allergie georganiseerd door EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology), in het zuiderse Lissabon.

Vrijdag 31 mei: Zelf vertrek ik met de trein richting Zaventem. Kelly stapt op in Mechelen en in de luchthaven sluiten we aan bij An, Hilde, Kristel en Marieken. Een leuk groepje met 6 kwetterende vrouwen: de reis kan beginnen. We missen hier Ine al, die door omstandigheden niet mee kon gaan. We vertrekken altijd een dag vooraf. Dan kunnen we rustig arriveren, eens door de stad wandelen en bijbabbelen. Ook al kennen de meesten elkaar, sommigen kort of anderen lang, op reis ontdek je steeds weer nieuwe vaardigheden van je collega’s. Zo ontpopte An zich als een echte selfiekampioene.

Zaterdag 1 juni: Voor de middag zoeken we het congrescentrum, schrijven ons in en verkennen de omgeving. Er is een groot winkelcentrum vlakbij. Meer moeten 6 vrouwen niet hebben om de voormiddag door te brengen 😊.

Zoals ieder jaar start voor ons ook dit congres met de ‘Allied Health Day”. Het thema van dit jaar ‘Competenties van de gezondheidswerker (verpleegkundige, diëtist, psycholoog, arts …) bij het begeleiden van allergiepatiënten’. Na een leerrijk begin is het tijd om de beentjes te strekken. De congreshallen liggen bij de Taag. De rivier die bij Lissabon uitmondt in de oceaan. Het is warm en langs het water is het fijn vertoeven, het zeewindje zorgt voor verkoeling. We verkennen de omgeving vanuit de lucht met de telecabine en voor we naar het hotel trekken genieten we van een heerlijke foodsharing van typisch Portugese gerechtjes.

Zondag 2 juni: tijdens de ochtend volgen we 2 symposia. We horen meer over ‘nieuwe concepten bij voedselallergie’ de ‘invloed van voeding bij allergische aandoeningen’.  Hier start onze collega Kate uit de UK met de vraag ‘Hoe belangrijk is de diversiteit van onze voeding?’ Vervolgens leren we meer over het belang van de vetsamenstelling bij voedselallergieën, om af te sluiten met een presentatie waar de relatie tussen obesitas, ontstekingen, het microbioom en astma wordt toegelicht.

De verschillende hallen, zaaltjes en tenten waar de symposia, sessies … doorgaan liggen ver uit elkaar. Tijdens de breaks stappen we, genietend van een koffie of een fris drankje, heel wat meters af. Voor de lunch kunnen we terecht in een van de vele ‘meet and eat corners’ of we gaan naar het winkelcentrum waar er een gevarieerd aanbod te krijgen is. We zijn aangenaam verrast. Gluten- en lactosevrij is vrijwel overal goed aangegeven evenals de andere allergenen.

Na de middag gaan we naar de posterdiscussie van onze Belgische diëtiste en onderzoekster Lieselot de Vlieger die haar project voorstelt ‘Allergische proctocolitis’, een aandoening bij baby’s tussen 2 en 8 weken oud. Daarna volgen we nog een symposium over de nieuwste ontwikkelingen bij de behandeling van voedselallergie.

Hongerig trekken we de stad in. Op zoek naar het Hardrockcafé. Kelly weet dat ze daar niet alleen lekkere cocktails hebben, de tapas smaken er prima.

 

 

Maandag 3 juni: vroeg opstaan! We hebben ingeschreven voor een Learning Lesson die start om 7.00u. Met slaapoogjes zitten we in de les ‘Educatie van de voedselallergische patiënt voor een betere levenskwaliteit’. We leren dat we een goed uitgebalanceerde voeding niet uit het oog mogen verliezen, zorgen voor volwaardige alternatieven voor de voeding die vermeden moet worden, het belang van het leren lezen van etiketten, omgaan met stress … Stap voor stap werken aan een hogere levenskwaliteit. Na een snel ontbijt sluiten we aan bij interessante lezingen onder meer over voedselallergieën die niet IgE gemedieerd (zonder tussenkomt van het immuunsysteem) zijn en de behandelingen bij EoE (eosinofiele oesofagitis). We zijn tijdig klaar vandaag, tijd om de stad verder te verkennen. Lissabon is een grote stad met veel niveauverschillen. Vandaag bezoeken we het oude stadsgedeelte waar nog een traditioneel trammetje rijdt. Goed om de weg naar boven te nemen waar we een mooi zicht hebben over de stad.

 

 

Dinsdag 4 juni: ook hier volgen we lezing in de voormiddag om ’s middags aan te sluiten bij een pro & con sessie met als titel ‘zijn de huidige aanbevelingen voor gehrydroliseerde (fles)voedingen voor de preventie van allergie terecht’. De sessies start met een stemming: 44% gaat akkoord met de stelling, 56% gaat niet akkoord. Tijdens het debat verdedigt de voor- en tegenstander zijn standpunt om na een half uur met een nieuwe stemming te eindigen. Slechts een lichte verschuiving: 40% blijft akkoord, 60 % is niet akkoord. Snel naar een laatste korte sessie voor vandaag: de psychologische en economische impact bij personen met een pinda-allergie. Tijd voor ontspanning en een laatste keer de stad in te trekken.

 

 

Woensdag 2 juni. Er staat nog één symposium op ons programma om vervolgens het congres te eindigen met de afsluitceremonie. Hier horen we dat 2019 het congres was met het meeste aantal deelnemers tot nu toe: 8680 personen uit 116 verschillende landen. Er waren 506 sprekers en er werden 2034 abstracts ingediend. Als slot wordt de fakkel overgedragen aan het team dat zorgt voor het volgende congres: Londen van 5 tot 10 juni 2020.

Moe en een fijne, leerrijke ervaring rijker keren we huiswaarts.

Mieke

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!