Het is de laatste volle week van augustus en dat brengt bij veel gezinnen de terugkeer naar school in zicht. De eerste schooldag is en blijft bij vele ouders een spannende dag maar zeker voor ouders van kinderen met een voedselallergie. Zo vraagt het direct heel wat zelfstandigheid van het kind met een voedselallergie. De schoolomgeving is vaak de eerste omgeving waar je kind meer voor zichzelf gaat leren zorgen. Daardoor is het belangrijk om zo veel mogelijk mensen rondom je kind correct te informeren en je kind te helpen zelfstandig te zijn. Een goede voorbereiding voor de start van het nieuwe schooljaar is daarom geen overbodige luxe. Hierbij enkele tips:
- Vraag aan de school of ze ervaring hebben met voedselallergieën.
- Informeer de directie, klasleerkracht en eventueel de sportleraar (zeker bij astma) over de allergie van je zoon/dochter. Vergeet hierbij zeker niet de symptomen van (voedsel) allergie uit te leggen.
- Leg uit welke medicatie je kind al dan niet chronisch moet innemen en wat de noodmedicatie is. Als het risico bestaat voor ernstige reacties (anafylaxie), leg dan aan verschillende mensen van school uit hoe de adrenaline pen gebruikt moet worden. Vergeet ook zeker niet te vermelden waar de noodmedicatie en adrenaline pen bewaard wordt. Al deze informatie noteer je best in een persoonlijk allergie actieplan van je kind – voorbeeld: https://www.allergieopschool.be/allergieactieplan.php. Dit kan je dan doornemen met de leerkracht en directie voordat de school van start gaat. Hang dit op, op een plaats waar de mensen die voor je kind zorgen het onmiddellijk zien hangen. Steek ook een exemplaar in de boekentas van je zoon/dochter.
- Voorzie een extra infomoment met school voor het juiste gebruik van de adrenalinepen (als nodig). Dit kan eventueel met een filmpje voor jext pen: https://www.youtube.com/watch?v=WmPCJLZlgsw of voor de epipen: https://www.youtube.com/watch?v=zNOcpuFSmrE. Of laat het schoolteam oefenen met een oefenpen.
- Geef duidelijke instructies welke allergenen dienen gemeden te worden. Bespreek ook dat in geval van twijfel over een bepaald voedingsmiddel het niet mag gegeten worden.
- Voorzie een “veilige” traktatie in de klas zodat de leerkracht altijd een alternatief heeft voor je kind als er getrakteerd wordt of bij een speciale gelegenheid.
- Laat iemand (de leerkracht, iemand van de directie of jij zelf als ouder) in de klas uitleggen dat je kind een voedselallergie heeft, al dan niet samen met je kind. Hierbij is het belangrijk uit te leggen wat een allergie is, op wat je kind reageert, wat de symptomen zijn en wat te doen als er een allergische reactie optreedt.
- Aandacht voor contaminatie in de klas, de refter en op de speelplaats is ook geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat je kind telkens zijn handen wast voor het eten en dat er geen eten geruild of gedeeld wordt. Vraag aan diegene die toezicht houdt om hiervoor een oogje in het zeil te houden.
Naast het goed informeren van de school is het ook belangrijk je kind te helpen zelfstandig te worden in het omgaan met zijn/haar allergie. Leg duidelijk en herhaaldelijk uit waar je kind allergisch voor is, wat de symptomen zijn en hoe je kind hierop moet reageren. Leer je kind hierbij hulp vragen. Betrek eventueel ook de huisarts om zijn/haar medicatie, noodmedicatie en adrenaline pen te leren gebruiken. Bij een voedselallergie is het goed om je kind te leren wat hij/zij niet kan eten en wat te doen bij twijfel gevallen. Dit kan je best uitleggen met praktische voorbeelden dus niet alleen zeggen “dat mag je niet eten want daar word je ziek van” maar geef duidelijk aan wat er niet in mag zitten en zorg dat je kind steeds een “veilig” alternatief bij zich heeft. Leer je kind ook assertief te zijn. Het is niet steeds gemakkelijk om te zeggen dat je iets niet kan eten t.o.v. iemand met gezag zoals bijvoorbeeld een leerkracht. Oefen dit eventueel in met een rollenspel, zeker bij jongere kinderen. Kortom van kleins af aan inoefenen en uitleggen zonder dingen te dramatiseren is een goede voorbereiding voor elk kind.
Ik wens je alvast een fijne en zorgeloze eerste schooldag.
Groetjes,
Nathalie