Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Alcohol en voedselovergevoeligheden: wat is daarvan aan?

Alcohol en voedselovergevoeligheden: wat is daarvan aan?

Net als ik zonder inspiratie zit voor m’n blog (terwijl het mijn beurt is), komt er een interessante vraag binnen via mail. Een zekere Wouter stelt zich de vraag welke alcoholische dranken binnen welke voedselallergie / -intolerantie gedronken kunnen worden.  Goede vraag, en na een maand ‘Tournée minérale (ja, ik was één van de vele deelnemers), kijk ik wel uit naar een lekker glaasje wijn. Toch is dit geen eenvoudige vraag. Ik doe een poging maar uiteraard belicht ik slechts een aantal alcoholische dranken uit het ganse scala.

Laat me starten met een onderscheid te maken tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie.
Voedselallergie

Je kan allergisch zijn voor alcohol maar dit komt zéér zelden (lees uitzonderlijk) voor. Logisch dat dan alle alcoholische dranken verboden zijn. Daarnaast kan je allergisch zijn voor een ingrediënt in de alcoholische drank (bijvoorbeeld eieren, melk, sulfiet, vis …). Ik beperk me in bijgevoegde tabel tot de 14 verplicht te vermelden allergenen. Bij een voedselallergie kan een zeer kleine hoeveelheid al een ernstige reactie uitlokken. De persoon met de voedselallergie zal perfect weten wat wel kan en niet kan, maar stel je maar even voor dat op een feestje één of andere lolbroek een scheut van een bepaalde likeur / sterke drank in een ander drankje giet zonder dit te melden … Dit kan slecht aflopen.
Een tip voor de allergiepatiënt: zorg dat je vrienden altijd op de hoogte zijn van de voedselallergie zodat ze jou niet ‘zonder het te weten’ in gevaar brengen.

Daarnaast is het belangrijk te melden dat alcohol een allergische reactie kan versterken. Je bent helemaal niet allergisch voor alcohol of er zit in je drankje helemaal niets waar jij niet tegen kan. Maar je eet accidenteel toch iets waar je allergisch voor bent (vb bij een pinda-allergie een verdwaalde pinda tussen de zoutjes) terwijl je geniet van een alcoholisch drankje. Wel de alcohol kan dan de reactie versterken. Je gaat plots veel heftiger reageren.

Voedselintolerantie
Een voedselintolerantie kan ook serieuze reacties geven maar iedereen reageert op een andere hoeveelheid. De ene persoon met histamine-intolerantie kan een glaasje witte wijn verdragen, de andere helemaal niet. In ons overzicht gaan we uit van de eliminatiefase. Dit wil zeggen: de strikte fase (meestal 4 tot 6 weken) waarin we de ‘veroorzaker van de klachten’ zo veel mogelijk bannen. Na deze strikte fase hoort er telkens een herintroductiefase. Deze gebeurt idealiter in samenspraak met de allergiediëtist zodat de persoon met een intolerantie niet onnodig te strikt blijft diëten. Samen zoeken we de grens op waar klachten ontstaan zodat bepaalde voedingsmiddelen terug gegeten kunnen worden. Zo kan iemand misschien wel witte wijn maar geen rode wijn verdragen bij een histamine-intolerantie. Bij een intolerantie voor sulfiet is wijn te mijden, maar biowijnen bevatten dan weer minder sulfiet dan de klassieke wijnen.
Bij voedselintolerantie beperken we ons tot lactose, fructose, histamine, benzoaten en salicylaten.

 

Alcoholische dranken Te mijden bij allergie of intolerantie voor
Advocaat Benzoaten, fructose, histamine, kippenei, salicylaten, sulfiet
Amaretto Benzoaten, histamine, noten, salicylaten
Baileys Benzoaten, fructose, histamine, koemelk/lactose, salicylaten, sulfiet
Bier: abdijbier, corona, duvel, kriek, pils, trappist, trippel Benzoaten, gluten, histamine, tarwe (uitgezonderd corona (=gerst)), salicylaten, sulfiet
Fructose: enkel kriek en ander bier met fruitsmaak
Bloody Mary Benzoaten, gluten, histamine, kippenei, salicylaten, selder, sulfiet, vis
Champagne Fructose, histamine, salicylaten, sulfiet
Cider Fructose, histamine, salicylaten, sulfiet
Cointreau Benzoaten, fructose, histamine, salicylaten, sulfiet
Gin Histamine
Glutenvrij bier Benzoaten, histamine, salicylaten, sulfiet
Hasseltse koffie Fructose, histamine, koemelk, salicylaten, sulfiet
Irish Coffee Fructose, histamine, koemelk, salicylaten, sulfiet
Jenever (graan) Histamine, salicylaten
Porto Fructose, histamine, salicylaten, sulfiet
Sherry Fructose, histamine, salicylaten, sulfiet
Rode wijn Histamine, salicylaten, sulfiet
Whisky Histamine
Witte wijn Fructose (enkel zoete), histamine, salicylaten, sulfiet
Wodka Histamine

 

Mijn lijstje is helemaal niet volledig maar post gerust jullie ervaringen met andere alcoholische dranken.

Schol,

An

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!