Het toedienen van adrenaline omwille van een allergische reactie is niet zo evident. De angst voor een prik, de juiste prikplaats, het juiste moment van toedienen … Het is niet eenvoudig en boezemt veel angst in. Jonge kinderen hebben hierbij meestal hulp nodig van een volwassene, maar durft die volwassene de medicatie in een spuit wel toedienen? Vragen waarmee mensen met ernstige allergie vaak geconfronteerd worden. Gelukkig staat de wetenschap niet stil. We kennen allemaal de voorgevulde spuit EpiPen®. De medicatie waarvan medemensen zeggen: ‘Ah ja, die persoon is écht allergisch want die heeft een spuit’. Deze levensreddende medicatie heeft helaas ook wel wat nadelen. De angst van de prik! Niet iedereen vindt ze gebruiksvriendelijk, vaak officieel niet lang houdbaar, een hoge kostprijs t.o.v. andere medicatie, niet makkelijk om mee te nemen, etc. Zou het niet geweldig zijn dat, als je de nodige epinephirine, gewoon in pilvorm of spray kan meenemen? Mijn antwoord hierop als moeder van een 7-jarige zoon, is volmondig JA!
Waarom wordt er gedacht over de sublinguale manier van toediening?
Onderzoekers zijn van mening dat de epinephirine (AQST-109), toegediend in de spier, meer tijd nodig heeft om in de bloedbaan te komen. Ze maken hierbij het vergelijk met hart- & bloeddrukmedicatie met een sublinguale toedieningswijze. Als je de medicatie onder de tong laat smelten, kan het sneller zijn werk doen. De tijd die nodig is om de medicatie in de bloedbaan te krijgen is sneller sublinguaal t.o.v. het inspuiten ervan. Hoop doet leven! Of is de pandemie hierin ook een spelbreker? Studies, onderzoeken, goedkeuringen, alles duurt zo lang om een medicatie gekeurd te krijgen. Een deel van het onderzoek is gebeurd, een cross-over onderzoek. Hierin is het vergelijk gebeurd tussen de opname van epinephirine (AQST-19) d.m.v. een sublinguaal medicijn en het intramusculair inspuiten. De ene groep kreeg eerst een pilletje en dan pas een inspuiting & een andere groep kreeg eerst een inspuiting en dan een pilletje. De winnaar is ‘het pilletje onder de tong’, dit werkt sneller dan de inspuiting!
Waarom is het dan nog steeds niet op de markt gebracht?
Er zijn een paar voorwaarden die moeten voldaan worden. De FDA, de Amerikaanse overheidsdienst, zegt dat medicatie makkelijk moet zijn in gebruik voor patiënten en zorgverleners. En ja; de pandemie is hierin een grote spelbreker. De race voor een vaccin tegen het C-beest kreeg de voorrang. Als de FDA het medicijn goedkeurt, is de kans heel groot dat de Europese Overheid zal volgen.
Wat zit in dat toekomstige pilletje?
Het pilletje, zoals voorlopig voorgesteld, is een filmomhulde tablet met hierin epinephrine (AQST-109). De AQST-109 is een basis van een polymere matrix. Euh, wat?! In ons lichaam wordt epinephrine of adrenaline, een hormoon, aangemaakt in het bijniermerg en in sommige zenuwcellen. Om het hormoon te kunnen namaken is een chemische verbinding nodig. Te ingewikkeld? Geen probleem. Weet dat het om een hormoon gaat dat voorlopig in een vorm wordt geperst dat zo groot is als een poststempel. Kleiner dan een kredietkaart, wat nog veel te groot is voor een kinderbroekzak. Het zou wel bestand zijn tegen regen en zonlicht. Het zou niet oplossen in je broekzak als je per ongeluk vergeet om het eruit te halen bij het wassen. Nee dat zou te futuristisch zijn! Laat die film-omhulde postzegel met AQST-109 maar komen, toch kleef ze niet op een postkaart of brief!
Kan adrenaline niet opgenomen worden via het neusslijmvlies?
Natuurlijk wel, adrenaline is een hormoon, dat kan dus perfect. En dat zit mee in de lift van de FDA. De verwachting is dat de Intranasale Emergency Epinephrine Spray snel gelanceerd wordt. Wat, waar, wanneer, hoor ik je al denken. Laat maar komen! Het innovatief pilletje of spray is niet meer zo nieuw. Hier werd al vaker aan gedacht. Hoelang?! Heel Lang! Waarom is het dan nog steeds niet op de markt?!
Onderzoek naar de overdracht van epinephirine (chemische stof) in het lichaam, vloeibaar t.o.v. film omhulde tablet, vraagt tijd. Hopelijk springen een paar pharmareuzen mee op de kar, zodat verder onderzoek interessant wordt o.a. naar de kostprijs, vormgeving, distributie …
En tot slot onze Europese Overheid overtuigen!
Het gebruik van spuiten is niet echt patiënt vriendelijk. Een andere toedieningswijze van adrenaline/epinephrine komt de patiënten ten goede. De informatie i.v.m. het gebruik van dit type medicatie kan beter, zonder de spuitangst. Het juist en tijdig toedienen van medicatie kan een mensenleven redden! Snelheid in goedkeuring? Als dit even snel gaat als het recente ‘experimentele’ alom gekende vaccin, dan … . Ik hoop dat ‘Dé postzegel’ mee op zomerkamp mag van mijn zoon. De neusspray kan dienen als noodmedicatie voor de leiding, indien ‘Dé postzegel’ toch ergens in de rivier is beland.
Artikel geschreven door Leen en overgenomen vanuit de leden nieuwsbrief Allergienet. Allergienet is een patiëntenorganisatie en zelfhulpgroep voor mensen met allergische aandoeningen, (atopie en type2 inflammatie) waar men ervaringen met elkaar deelt en men samen gaat voor een betere levenskwaliteit en gezondheid.