
Zuivel is de afgelopen jaren voor veel mensen met buikklachten volksvijand nummer 1 geworden. Deze mensen hebben alle producten op basis van dierlijke melk gebannen. Maar is dat altijd nodig?
Wat is het in zuivel dat (darm)symptomen veroorzaakt?
1. Lactose. Lactose is de suiker in melk en staat ook voor de D (disachariden) in FODMAP. Lactose vinden we terug in melk, yoghurt, zachte kaas, room, ijs en sommige eiwitpoeders. Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase, dat in de dunne darmwand wordt aangemaakt, nodig. Als er geen of onvoldoende lactase wordt aangemaakt, zoals bij mensen met lactose-intolerantie, komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht, waar de bacteriën de lactose ‘vergisten’. De meeste mensen met lactose-intolerantie kunnen wel een beetje lactose verdragen. Eén uitzondering bij de zuivelproducten die geen klachten veroorzaakt zijn de harde kazen. Kijk naar de samenstelling en als je ziet dat het koolhydraatgehalte van de kaas lager is dan 1g per 100g kaas, dan geeft het eten van kaas geen problemen.
2. Melkeiwit. Er zijn verschillende eiwitten in melk (bètacaseïne is de op één na meest voorkomende vorm), maar een van de belangrijkste waar we gevoeligheden voor zien, is A1-bèta-caseïne. Gewone melk bevat zowel A1- als A2-bètacaseïne, maar in A2-melk zit alleen A2-bètacaseïne. Voor sommige mensen geldt dat ze A2-melk (andere eiwitsamenstelling) beter kunnen verdragen.(1,2,3)*
3. Biogene amines. Biogene amines zijn natuurlijk voorkomende stoffen die vooral voorkomen in verouderd/gefermenteerd voedsel. Dit komt onder meer voor in harde, belegen en schimmel- kazen.
4. Portiegrootte. Als je je een beetje ongemakkelijk voelt na het eten van zuivelproducten, kan het hierop neerkomen.
Voorbeelden zijn maagpijn na een grote milkshake, groot ijsje of na een kaasplateau.
Terwijl je eerder geen last hebt bij kleinere porties zoals de gebruikte hoeveelheid melk in puree, het wolkje melk in de koffie of thee.
5. Koffie – niet de melk! Als je symptomen hebt na het drinken van een latte of een cappuccino, kan het inderdaad de koffie zijn die je darmen irriteert (sorry dat ik degene ben die dit ter sprake brengt). Koffie kan voor mensen met prikkelbare darm irriterend zijn voor de darmen en kan ook reflux verergeren.
Dus hoe weet je waar je op reageert in zuivelproducten (als er al iets is)?
Praat met een diëtist die ervaring heeft met voedselintolerantie.
Succes,
Kris
*1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24986816/
*2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27039383/
*3) Het grootste deel van de eiwitten in melk, ongeveer 80%, bestaat uit caseïne. Er zitten verschillende soorten caseïne in melk. Bètacaseïne is de op één na meest voorkomende vorm, die zelf ook weer bestaat uit ten minste 13 verschillende vormen. De twee vormen die het vaakst voorkomen zijn:
- A1-bètacaseïne. Melk van koeienrassen uit Noord-Europa bevat meestal veel A1-bètacaseïne. Het gaat om rassen zoals de Holstein, de Friese koe, de Ayrshire en de Britse Shorthorn.
- A2-bètacaseïne. Melk met veel A2-bètacaseïne wordt vooral gevonden in rassen die van origine van de Kanaaleilanden komen en uit Zuid-Frankrijk, zoals de Guernsey, Jersy, Charolais en Limousin.
[ADB1]Interessante blog