Ik vraag me eigenlijk af of de paasklokken onderhevig zijn aan de nieuwe wetgeving inzake niet-voorverpakte voedingsmiddelen. Ik heb er even het staatsblad bijgehaald en heb mijn geleerde bril opgezet.
Zo wordt er onder een niet-voorverpakt levensmiddel, het levensmiddel bedoeld dat niet voorverpakt wordt aangeboden, of verpakt wordt op de plaats van verkoop op verzoek van de consument of verpakt wordt met het oog op verkoop. De vele paaseitjes zijn inderdaad niet-voorverpakt. Met uitzondering van sommige eitjes die verpakt zijn in mooie kleurige papiertjes, al dan niet voorzien van een ingrediëntenlijst.
De vermelding van allergenen moet schriftelijk en duidelijk leesbaar aangeboden worden op de plaats waar het levensmiddel te koop wordt aangeboden én de vermelding moet vrij en gemakkelijk toegankelijk zijn voordat de aankoop plaatsvindt. Behalve wanneer de naam van het product duidelijk verwijst naar de desbetreffende stof (allergeen dus). Dit laatste geldt bv voor kippeneitjes.
Volgens dezelfde wetgeving kan de allergenenvermelding mondeling worden meegedeeld op voorwaarde dat de exploitant ( de paasklokken of de paashaas in dit geval) op verzoek van de consument de aanwezige allergenen meedeelt zonder uitstel, op de plaats van aankoop en voordat de aankoop plaatsvindt. Bijkomende voorwaarde is dat de exploitant een interne procedure uitgewerkt en geïmplementeerd heeft zodat de vermelding op een correcte manier wordt meegedeeld. Hierbij moet deze procedure op een fysieke of electronische drager aanwezig zijn op de plaats waar het levensmiddel te koop wordt aangeboden (in ons geval dus onze tuin, en niet in Rome).
De wetgeving is verder kort maar zeker niet onbelangrijk: het betrokken personeel (de klokken/paashaas) moet opgeleid zijn inzake voedselallergieën en intoleranties en in de daarvoor opgestelde procedure.
En als laatste onze vriendjes de paasklokken/paashaas mogen geen extra kosten aanrekenen aan de consument die deze informatie vraagt.
Zoals je ziet, zijn de klokken met de nieuwe wetgeving toch nog niet helemaal in orde. En hebben ze nog heel wat werk. Tenzij… heel de wetgeving handelt over voedingsmiddelen die verkocht worden. En hier komt de paashaas, volgens mij, uit de mouw. Paasklokken verkopen geen chocolade-eitjes, ze bréngen de eitjes. ‘s Nachts, ongevraagd en kosteloos…
Annemie Mees.