Vanmorgen werd ik getriggerd door volgend artikel: Dog walker suffers anaphylactic shock after being pelted with eggs — (Coventry Live). Uiteraard wilde ik weten wat er juist gebeurd was ;).
Een 40-jarige vrouw uit Coverty, Engeland, werd terwijl ze met een vriendin ging wandelen met de hond, bekogeld met eieren door 2 mannen uit een voorbijrijdend busje.
Bij contact met de eieren kreeg het slachtoffer onmiddellijk een anafylactische reactie. Haar dochter, die vlakbij was, herkende de symptomen en haastte zich naar haar moeder om haar epipen (auto-injector met adrenaline) toe te dienen.
De dochter, deed haar jas uit en verwijderde zoveel mogelijk kleding met ei erop.
Het slachtoffer voelde nog steeds de aanhoudende effecten van een anafylactische shock toen ze een tweede (bifasische) reactie doormaakte.
Vervolgens werd ze met een ambulance naar de spoedafdeling van het ziekenhuis gebracht.
Goed dat de dochter heel alert was, direct juist handelde en onmiddellijk de epipen toediende.
Zonder tijdige toediening van adrenaline – het enige medicijn dat de progressie van anafylaxie kan stoppen – hadden de symptomen van de vrouw kunnen verergeren.
De allergische reactie die levensbedreigend kan zijn, treedt in de meeste gevallen op in het eerste uur na een uitlokkende gebeurtenis. Het ziektebeeld hangt af van de uitgebreidheid van de reactie. Hoe sneller de reactie optreedt, des te ernstiger is het verloop. Anafylaxie is een algemene allergische reactie van het lichaam die binnen enkele minuten kan ontstaan.
Dat gezegd zijnde, moeten we ons afvragen wat er gebeurd zou zijn als de dochter van het slachtoffer niet in de buurt was.
De moraal van het verhaal is dat je uiteindelijk nooit weet wanneer je blootgesteld wordt aan je allergeen.Het kan altijd en overal gebeuren, niet enkel door inname van het allergeen, maar ook door gewoon een besmet oppervlak aan te raken of door contact als gevolg van een onvoorziene omstandigheid.
Als je een epipen voorgeschreven kreeg, vergeet dan niet om elke keer dat je je huis verlaat, deze en liefst zelfs 2 auto-injectoren van adrenaline mee te nemen.
Daarnaast geldt ook steeds dat het belangrijk is dat de allergiepatiënt onmiddellijk naar de afdeling spoedeisende hulp gebracht wordt voor observatie en behandeling nadat zij/hij een dosis epinefrine heeft gekregen.
Een recente studie in Canada heeft uitgewezen dat een secundaire anafylactische reactie (bekend als een bifasische reactie) optrad in 16% van de gevallen waarin anafylaxie werd behandeld in het ziekenhuis. Na herstel van de symptomen treedt er een tweede reactie op die ernstiger kan verlopen dan de eerste reactie. Deze tweede reactie kan 2 – 12 uur na de eerste reactie optreden, soms zelfs na 72 uur.
Daarom: Neem geen risico: houd je epipen altijd bij de hand, dien het toe zodra je anafylaxie vermoedt en ga naar de spoed nadat je deze heeft toegediend. Als een epipen wordt voorgeschreven, zijn uitgebreide informatie en training in het gebruik ervan noodzakelijk; Vraag aan je allergiediëtiste/apotheek een trainerpen om te leren hoe je best jouw epipen gebruikt en licht ook je omgeving toe over het gebruik.
Succes,
Kris