Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Welke koekjes zijn toegelaten bij koemelkallergie ?

Welke koekjes zijn toegelaten bij koemelkallergie ?


Op het einde van de allergy-awareness week, kreeg ik de vraag van een bezorgde moeder, die op zoek was naar geschikte koekjes voor haar zoontje van 8 jaar. Ze had net te horen gekregen dat hij een ernstige koemelk-allergie heeft.
Met het einde van het schooljaar in het vooruitzicht, de vele uitstapjes en het aankomende scoutskamp, vroeg ze zich af welke koekjes ze met haar zoontje kan meegeven. Diëtiste en koekjes een goede match, niet?? 😇
Het lijkt misschien wel moeilijk op het eerste zicht, maar er is verassend veel keuze. Ook tussen de gewone lekkere koekjes in de supermarkt, zijn er heel wat zonder koemelk :. Het is vooral een kwestie van heel goed alle etiketten te lezen. En neen, je moet niet alle mogelijke benamingen voor melk kennen.
Sinds 2014 is het immers bij wet verplicht dat de 14 allergenen (kippenei, koemelk (lactose), lupine, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selder, sesam, soja, sulfiet, tarwe (gluten), vis en weekdieren) duidelijk op de verpakking vermeld worden. Dit wil zeggen: bold of vetgedrukt, onderlijnd of cursief, of speciaal vermeld onderaan: bevat ‘koemelk’ (dit laatste wordt vaak vermeld, maar is niet wettelijk bepaald en vervangt het voorgaande niet). Deze allergenen vind je in de ingrediëntenlijst. De grondstof die het meest aanwezig is staat vooraan en het ingrediënt dat er het minst inzit helemaal achteraan.
Wat doen we dan met ‘kan sporen bevatten van melk…’ of ‘gemaakt in een bedrijf waar ook melk verwerkt wordt’?
Dit wil niet zeggen dat je 100% zeker kan zijn dat het allergeen er ook inzit. Vaker zit het er niet in dan wel. Idem voor producten waar dit sporenverhaal niet op vermeld wordt. Dan ben je ook niet 100% zeker dat er helemaal geen allergeen in zit. Mensen die geen ernstige reactie hebben op een bepaald allergeen, mogen deze boodschap negeren. Ook zij die wel ernstig reageren mogen dit negeren, zij hebben best steeds hun EpiPen® bij om zich in zulke situaties te beschermen.
Let steeds op want de samenstelling van een koekje kan wijzigen. Daarom is het altijd een goed idee om de ingrediëntenlijst na te kijken op ‘melk’.
Succes en smakelijk,
Kris

 

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!