Een tijd terug werd ik in mijn praktijk nog eens geconfronteerd met een hevige reactie ten gevolge van een kruisbesmetting. De ouders van een 10 maanden oud meisje met een kippenei-allergie vertelde mij dat hun dochter een allergische reactie had gekregen tijdens een etentje bij vrienden. De reactie uitte zich als volgt: hoesten, blijven slikken (ondanks dat er geen voeding in haar mond zat), wenen en uiteindelijk ook uitslag. De ouders zagen meteen dat hun dochter een allergische reactie had maar wisten niet waarop hun dochter reageerde. Het kon volgens hen deze keer niet van haar kippenei-allergie komen want de vrienden hadden (plichtsbewust) een maaltijd zonder ei klaargemaakt voor hun dochter. Hierdoor dachten de ouders dat hun dochter misschien nog een andere voedingsallergie had …
De detective in mij als allergiediëtist werd onmiddellijk wakker J en ik ging aan de slag met een grondige “ondervraging”. Al snel bleek dat die avond bij de volwassen een gerecht met kippenei erin verwerkt (nl. een garnalencocktail) op het menu stond. Gaat er bij jullie ook een alarmbelletje af? De ouders hadden de gastvrouw gevraagd een kippenei-vrij menu te voorzien voor hun dochter maar hadden geen informatie gegeven over mogelijke contaminatie/ kruisbesmettingsgevaar. Vermoedelijk is er een kruisbesmetting gebeurd in de keuken, waardoor het meisje toch geen kippenei-vrij gerecht kreeg.
Deze consultatie liet mij nogmaals inzien hoe belangrijk het is om iedereen rondom een kind of volwassen persoon met een voedselallergie goed te informeren. Je kan maar beter te veel informeren, dan te weinig! Vandaar dat wij altijd adviseren om iedereen rustig, als er voldoende tijd voor is, goed te informeren. Het beste is om ook informatie op papier te voorzien zoals: 1) wat jij of je kind wel/ niet mag eten, 2) een lijst met alternatieven, 3) uitleg over hoe een allergische reactie kan herkend worden, 4) een noodplan bij anafylaxie en 5) maatregelen om kruisbesmetting te voorkomen. Hierbij enkele tips die je kan delen in het kinderdagverblijf, de school of met vrienden die het eten klaarmaken en serveren voor je kind met een voedselallergie:
- Leer het kind zijn/ haar handen te wassen voor en na het eten. Liefst met water en zeep of handreinigingsdoekjes want dit verwijderd allergenen, handdesinfectiegels niet.
- Was altijd zelf goed je handen vooraleer het eten te bereiden.
- Deel geen bestek, borden, glazen, drinken en voedsel.
- Gebruik schone of wegwerp vaathanddoeken, vaatdoeken en sponzen.
- Zorg dat alle keukentoestellen, alle keukengerei (potten, pannen) borden en bestek grondig gereinigd zijn met water en zeep of schoonmaakproducten.
- Reinig alle oppervlakken zoals de eettafel en het keukenaanrecht.
- Gebruik vaste plaatsen om te eten, met voldoende afstand van allergeenrijke maaltijden.
- Verwijder geen allergenen uit een gerecht – voorbeeld: noten van een salade afhalen voor iemand met een notenallergie. Maak een nieuwe aangepaste maaltijd die veilig is.
- Hou allergeenvrij voedsel uit de buurt van voedsel dat allergenen bevat. Zo kan er in de klas of in de kinderopvang een apart kastje of schap voorzien worden om enkel het allergeenvrij voedsel te bewaren.
- Bereid eerst de allergeenvrije maaltijd. Zet het afgedekt opzij zodat het niet gecontamineerd kan worden door spatten tijdens het bereiden van de andere maaltijden.
Het is belangrijk dat je als ouder vertrouwd geraakt met het informeren over de voedselallergie van uw kind. Probeer deze informatie steeds op een rustige manier te geven, zonder bangmakerij, en sta open voor vragen. Lukt het niet goed of ben je onzeker? Weet dan dat er professionals zoals de allergiediëtisten voor je klaar staan om je hierin te ondersteunen.
Veel succes,
Nathalie