Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
VOEDSELALLERGIEKENNIS, ATTITUDES EN HUN DETERMINANTEN BIJ HORECAMEDEWERKERS

VOEDSELALLERGIEKENNIS, ATTITUDES EN HUN DETERMINANTEN BIJ HORECAMEDEWERKERS


De prevalentie van voedselallergieën is aanzienlijk en treft > 10% in Europa.

De behandeling van een voedselallergie bestaat uit het vermijden van het voedselallergeen. Het dagelijks vermijden van het voedselallergeen is uitdagend en zeker buitenshuis zoals op restaurant eten.

Het verstrekken van geschikt voedsel op restaurant is afhankelijk van de kennis en de attituden van het personeel en de bereiding. Uit studie blijkt dat er veel misvattingen zijn zoals: contaminatie van voeding kan geen kwaad of door opwarming van het allergeen mag het wel gegeten worden.

Er is een grote internationale variatie met betrekking tot voedselallergiekennis bij restaurantpersoneel.

Er werd onderzoek gedaan naar kennis en attitudes van voedselallergieën bij restaurantpersoneel in Duitsland. 295 horecamedewerkers in verschillende wijken van Düsseldorf werden bevraagd. Slechts 30% noemde 3 vaak voorkomende voedselallergenen en 41% antwoordde correct op de 5 waar/onware stellingen.

De meerderheid sprak een positieve houding uit ten aanzien van de behoefte voor de allergische klant. Maar de bediening ten opzichte van de klant was eerder slecht, er was vaak ongeloof naar de voedselallergie toe.

Uit statistische analyse blijkt dat er factoren zijn die invloed hebben op de kennis en houding ten opzichte van voedselallergieën. Vaak is er meer kennis bij managers en hoger opgeleid personeel.

Er zijn aanvullende studies nodig om systematisch de potentiële determinanten te onderzoeken om zo educatie te geven aan horecamedewerkers.

 

Bron: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0214625

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!