Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
VOEDSELALLERGIE, LICHT OP GROEN VOOR PINDA?

VOEDSELALLERGIE, LICHT OP GROEN VOOR PINDA?

Bron: artikel overgenomen www.uza.be

Auteur: Prof Dr Margo Hagendorens

Allergie, waaronder voedselallergie, is één van de epidemies van de 21ste eeuw. Pinda-allergie is de belangrijkste oorzaak van sterfte ten gevolge van een voedselallergie. Recent onderzoek toont echter aan dat het risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie sterk kan verminderd worden. De huisarts kan hier een cruciale rol spelen door kinderen met ernstig eczeem en/of ei-allergie jonger dan 12 maanden oud door te verwijzen naar een dienst kinderallergologie van een ziekenhuis. Dat zeggen artsen van de dienst kinderallergologie van het UZ Antwerpen.

Een pinda-allergie ontstaat doorgaans op peuter- of kleuterleeftijd en eens aanwezig, is het meestal een allergie die levenslang aanhoudt. Er is gelukkig hoop dat we in de toekomst het ontstaan van een pinda-allergie zouden kunnen voorkomen. Recent werd in een grote studie aangetoond dat vroegtijdige inname van pinda door jonge kinderen met een verhoogd risico op een pinda-allergie, namelijk kinderen met ernstig eczeem en/of ei-allergie, het risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie sterk vermindert. Deze risicokinderen dienen al voor de leeftijd van 12 maanden te starten met het regelmatig eten van pinda onder de vorm van pindakaas.

Binnen de diensten allergologie en kinderallergologie van het UZ Antwerpen zijn richtlijnen ontwikkeld omtrent de introductie van pinda bij deze jonge risicokinderen. Het is namelijk noodzakelijk dat bij deze kinderen eerst wordt nagegaan in ziekenhuismilieu dat er nog geen pinda-allergie bestaat zodat de introductie op een veilige manier kan plaatsvinden. Het is dan ook aangewezen om kinderen met ernstig eczeem en/of ei-allergie jonger dan 12 maanden oud, door te verwijzen naar een dienst kinderallergologie zodat hier de juiste testen (bloedafname, huidtest en eventueel een gecontroleerde provocatietest met pinda) kunnen plaatsvinden alvorens pindakaas wordt toegediend.

Nota AllergieDiëtisten: In Nederland zijn er net nieuwe landelijke richtlijnen opgesteld waar men vanaf 4 maanden pinda en ei gaat invoeren, dit ter preventie van voedselallergie. In tegenstelling tot Nederland is België echter geen land waar pinda’s zo ingeburgerd zijn. Bij ons is het dan ook op dit moment nog niet duidelijk of we Nederland moeten volgen. Kinderen met een hoog-risico worden in ieder geval best eerst doorverwezen naar een kinderallergoloog zoals in bovenstaand artikel vermeld.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!