Vandaag was het zover! Onze nascholing vond plaats “Voedselallergie, een uitdaging”.
Maanden van voorbereiden: onderwerpen vastleggen, sprekers contacteren, zaal en catering regelen, uitnodigingen opstellen en versturen, duimen dat er inschrijvingen komen, …
Weken van opgewonden zijn: zijn er voldoende inschrijvingen, hebben we niets vergeten, blocnotes bestellen, balpennen zoeken, banners afstoffen, powerpointen verzamelen, …
Dagen van stress: hebben we alles klaar, gaan de sprekers op tijd arriveren, voldoen we aan de verwachtingen van de deelnemers, bloemetjes kopen, pointers zoeken, nog eens alles checken …
Let’s go!
Professor Ebo startte de dag met een uiteenzetting over allergietesten: Wat zijn de mogelijkheden, wat zijn de beperkingen en wat is bedrog? “Praten met je patiënten” is volgens hem het meest belangrijke om te komen tot een goede diagnose. Hij werd gevolgd door Dr. De Swert. “Eczeem, altijd voedselallergie?” Neen hoor, slechts 40% van de kinderen met eczeem hebben een voedselallergie.
Daarna was het tijd voor onze Nederlandse collega’s. Diëtisten Jeanne De Jongh en Sandra Van Gils vertelden ons alle geheimen van het introduceren van allergenen. De theorie werd gevolgd door de praktijk, een proefsessie met koekjes en pannenkoeken. Kon iemand de pinda en het ei terugvinden?

Na de pauze was het de beurt aan professor Breynaert om ons te informeren over inspanningsafhankelijke anafylaxie. Superinteressant vonden onze deelnemers! Take home message: een goede anamnese is belangrijk, een voedingsdagboek is een handig hulpmiddel en denk bij uitgestelde reacties altijd aan tarwe en plantaardige voedingsmiddelen.
Tijd voor een middagpauze. Onze hongerige magen werden gestild met soep en broodjes.
Evidence based werken, hoe doen we dat? Associate Professor Nicolette De Jong maakte ons hier wegwijs in aan de hand van een voorbeeld rond notenallergie. Niet gemakkelijk, wel belangrijk!
5 uur stilzitten, luisteren, info opslaan, … tijd voor beweging. Bewegingscoach Tim Van Bael maakte al onze spieren los! Rechtstaan en omhoog, … links … rechts … en nog een keer!
Tot slot kwam diëtiste Helga Merkun benadrukken hoe cruciaal een goede anamnese is. Ze gaf ons tips en tricks om aan de slag te gaan. Dat kan nu niet meer mislukken!
Moe en voldaan bekijken wij, de AllergieDiëtisten, na afloop onze evaluatieformulieren. Wij vonden het goed en de deelnemers vonden het goed! Wij hebben bijgeleerd en de deelnemers hebben bijgeleerd. Iedereen content, dat smaakt naar meer!
Onze volgende opleiding “Voedselallergie en intolerantie binnen de diëtistenpraktijk, upgrade jouw kennis” gaat door op 19 en 20 maart 2018. Collega’s, zorg dat je erbij bent!
Hilde Winters