Een intervisie organiseren in tijden van lockdown, het was eens iets anders. Op 28 april stond er een intervisie op onze planning en de quarantainemaatregelen waren nog steeds van kracht. We moesten dus met z’n allen nog braaf in ons kot blijven. Wij, de AllergieDiëtisten, organiseren ieder jaar 4 intervisies. Dat zijn momenten waarop we casussen en knelpunten bespreken die wij en onze leden allergiediëtisten tegenkomen in onze dagelijkse praktijk. Zo kunnen wij onze patiënten op een zo goed mogelijke manier begeleiden. De eerste intervisie van 2020 hadden we al moeten annuleren. Die stond namelijk gepland 1 dag nadat de quarantainemaatregelen ingingen. Toen waren we mentaal precies nog niet klaar voor een virtuele intervisie, maar daar kwam dus later verandering in. Zo zie je maar hoe veerkrachtig we zijn. Op enkele weken tijd hebben ook diëtisten leren telewerken en online vergaderen. Zo waren er 16 collega diëtisten bereid om deel te nemen aan onze eerste virtuele intervisie.
We zijn tijdig gestart, zoals dat hoort, met een virtuele wachtruimte. De deelnemers kunnen dan rustig digitaal binnenkomen. Af en toe zie je op het scherm bij je collega eens een kleuter, een echtgenoot of een huisdier passeren, het is eens iets anders.
We hadden een goed gevulde agenda. Er waren veel casussen en knelpunten om te bespreken. En ja, we hadden al wel digitaal vergaderd met enkele personen, een intervisie met meerdere deelnemers was toch een ander paar mouwen, het was een uitdaging voor ons. Na een start met afspraken zoals muten en unmuten, handopsteken als je aan het woord wil komen, hebben onze host en co-hosts alles in goede banen geleid. Tijdens de casusbesprekingen werden we verdeeld in kleine aparte groepjes zodat er onderling overleg mogelijk was. Je wordt dan samen met enkele collega’s in een aparte virtuele ruimte geplaatst, dat heet dan een break-out room, om dan in groep verder te werken. Iedereen kwam aan beurt, de planning werd strak gevolgd en met een korte pauze werden keurig alle casussen en knelpunten afgewerkt.
Afsluiten doen we steeds met een rondje. We vragen de deelnemers een item te benoemen wat ze belangrijk vonden om mee te nemen naar hun eigen praktijk. Ook dat hebben we tijdens onze virtuele intervisie behouden. Hier volgt een kort overzicht:
- Rekening houden met de medicatie die genomen wordt.
- Goed luisteren naar het hele verhaal. Niet altijd direct een dieet willen opstarten. Eerst grondig alles in kaart brengen, eventueel werken met een eet- en klachtendagboek tot alles duidelijk geïnventariseerd is, om dan advies te kunnen geven.
- Overleggen met de doorverwijzer (huisarts of specialist) als er onduidelijkheden zijn of je hebt onvoldoende informatie.
- De klachten oplijsten en sorteren als het nodig is. Zo krijg je zelf, en je patiënt, het nodige inzicht om gericht te kunnen helpen.
- De hulpvraag bij aanmelding zeker niet uit het oog verliezen. Deze altijd centraal laten staan.
- Veel bijgeleerd en blij te horen dat iedereen het best wel een moeilijke materie vindt.
Ook werd tijdens het afsluitend rondje al duidelijk dat de eerste virtuele intervisie voor iedereen goed meeviel en voor herhaling vatbaar is. Dat gaan we zeker onthouden voor de toekomst.
Mieke