De voorbije week was druk. Diegene die mij kennen, hoor ik nu al denken, is dat ooit anders? Jawel, deze week kwam er naast de consultaties wat om de hoek loeren, weliswaar leuke extraatjes. Zo was het Werelddiabetesdag en hadden we met LMN (lokaal multidisciplinair netwerk) en de werkgroep diabetes (die alleen uit toffe, enthousiaste deelnemers bestaat) het idee om op de lokale markten te staan. Zo stond ik woensdag samen met collega Griet en Marleen op de markt in Westerlo en donderdag met collega Griet en Lief op de markt in Olen.
Zaterdag ging ik samen met m’n collega’s van de allergiediëtisten naar de masterclass fodmap te Woerden, Nederland. Om 7u ’s morgens was ik al ribbedebie en om 20u arriveerde ik terug thuis.
Wat heeft deze drukke week met mijn blog te maken? Wel op zondag ging het verjaardagsfeestje van m’n jongste door. Die is ondertussen 11 geworden. Er was dus niet echt tijd om dit feest voor te bereiden. Maar gelukkig stelde hij zelf voor om Chinees te halen.
Vrijdagavond was het dan familieraad. Wat gingen we bestellen bij de Chinees tegen zondag? Eerst even de bijzonderheden oplijsten zodat we dat niet vergaten door te geven. De zus heeft een allergie voor pinda, lupine en mosterd. Mijn zus is vegetariër en staat sinds kort op koemelkvrij dieet, aangezien m’n kleine nichtje (3 maanden) koemelkallergie heeft en zij borstvoeding geeft.
Gelukkig waren er geen problemen met onze bestelling. De vegetarische gerechten die wij wilden bestellen, waren allemaal koemelkvrij. En voor de andere gerechten (zonder pinda, lupine en mosterd) ging men contaminatie uitsluiten. Oef, dat ging goed.
Mijn allerliefste man ging zaterdag samen met de zoon zijn lievelingsdessert maken namelijk chocolademousse. Samen hadden ze een recept opgezocht en toen ik om 20u thuiskwam stond alles netjes in de koelkast. Enkel de keuken liet zijn sporen nog na van het harde werken.
Zondag was het dan zover, de dag waar de jongste zo naar uitkeek. De familie arriveerde, de neefjes en nichtjes verspreidden zich naar de speelkamer en de kamer van de oudste. De volwassenen hadden de tijd om bij te praten. De Chinees werd afgehaald en iedereen smulde van het lekkere eten. Dan het dessert … Ik zeg tegen mijn zus, jij mag de chocolademousse niet eten. Zegt mijn man: ‘Ja maar, ik heb die speciaal met sojaroom gemaakt!’. Ik had zelf de melkchocolade van Côte d’or zien liggen, dus zeg: ‘Ja maar, die chocolade bevat melk en dat mag niet!’. Ocharme, hij was er oprecht van aangedaan. Hij dacht alles onder controle te hebben, aan iedereen gedacht te hebben en nu was er toch een foutje ingeslopen. Mijn zus vond het helemaal geen probleem, want ze had keuze voldoende.
Het is dus niet altijd simpel als je mensen ontvangt met een voedselallergie. Er zijn zoveel zaken waar je rekening mee houdt dat er toch al eens iets kan mislopen. Daarom is het altijd verstandig om vooraf met je gast die een voedselovergevoeligheid heeft, zelf je menu even te overlopen. Je gast kan snel enkele bijkomende vragen stellen en weet onmiddellijk waar de mogelijke valkuilen zitten.
Nu we het toch over chocolade hebben: deze week krijgen we hoog bezoek. De Sint komt langs. Ook hier is het voor kinderen met een voedselallergie niet altijd makkelijk. Chocolade kan immers gluten bevatten, chocolade kan koemelk, noten of pinda bevatten.
Zorg dat je de Sint tijdig verwittigd. Zo kan hij de chocolade bestellen bij een chocolatier die geen pinda’s verwerkt, die weet dat zijn chocolade veilig is bij notenallergie, die de lekkere befaamde pure Callebaut chocolade gebruikt die koemelkvrij is.
Staat jullie schoentje ook al klaar?
Ik ga op 6 december alvast genieten!
Groetjes,
An