De darmen zijn één van de belangrijkste organen in het lichaam en ze gezond houden is belangrijk voor je algemene gezondheid. Onze darmen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem, ze vormen het grootste orgaan in het lichaam en hebben zelfs een eigen stel ‘hersenen’.
De functie van de darmen is meer dan alleen eten verteren. Ze bevatten 150 miljoen zenuwcellen, er bevinden zich ook massa’s bacteriën die een vitale rol spelen in het voorzien van essentiële nutriënten, ze bevorderen het immuunsysteem en ze beïnvloeden zelfs de functie van de hersenen en andere lichaamsdelen.
Onze darmgezondheid heeft dus niet alleen een impact op onze vertering, maar ook op ontstekingsreacties, ons immuunsysteem en het kan zelfs ons lichaamsgewicht beïnvloeden.
Hierbij een aantal tips om je darmgezondheid te boosten:
Eet gevarieerd
Je darmen zijn de plaats waar een groot aantal goede bacteriën je immuunsysteem beïnvloeden, je helpen je voeding te verteren en nog zoveel meer. Om ervoor te zorgen dat ze geen ‘honger’ lijden, is het belangrijk om de bacteriën te voeden. Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding, en ook je darmflora is meer gevarieerd.
Stressmanagement
Fysieke of psychologische stress kunnen een kettingreactie teweegbrengen in het lichaam. De productie van het stresshormoon cortisol kan toenemen, dewelke een foutieve communicatie tot stand kan brengen tussen je darmen en je hersenen, gekend als de darm-hersenas. Dit kan ervoor zorgen dat er een betere omgeving gecreeërd wordt voor de slechte bacteriën en het kan de groei van goede bacteriën remmen.
Eet gefermenteerde voedingsmiddelen
In traditioneel gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt zitten melkzuurbacteriën die verder groeien in de darm. Ze kunnen een positief effect hebben op het metabolisme van de darmbacteriën. De bacteriën in deze gefermenteerde producten kunnen ook de reeds aanwezige bacteriën in de darm stimuleren.
Zorg voor hydratatie
Om een goede passage van voedsel te voorzien doorheen ons maag-darmstelsel is er vocht nodig. Voldoende drinken is dus ook belangrijk voor een goede darmgezondheid. 1,5-2 liter water elke dag is hierbij de aanbeveling.
Eet prebiotica
Prebiotica zijn vezels die we in plantaardige voedingsmiddelen terugvinden. We kunnen ze zelf niet verteren, maar de darmbacteriën doen dit voor ons. Prebiotica zijn de voedingsstoffen voor de darmbacteriën. De darmgezondheid zou ook positief beïnvloed worden door de inname van voldoende prebiotica. In deze blog (https://www.allergiedietisten.com/blog/prebiotica-wat-zijn-dat-nu-eigenlijk/) vind je nog meer informatie over prebiotica.