Mika mäkelä, EAACI Molecular Allergy User’s Guide, pag. 127 – 133
Tarwe
Tarwe is wereldwijd een belangrijk onderdeel van de dagelijkse maaltijden zoals brood, pasta, ontbijtgranen, bulgur, couscous, … Er bestaan veel soorten tarwe die op verschillende manieren geteeld worden. Toch bestaat er weinig verschil wat allergeniciteit betreft. Dat wil dan ook zeggen dat, als je een tarwe-allergie hebt, je alle soorten tarwe dient te vermijden ook bv. kamut en spelt.
Bij tarwe-allergie ontstaan de klachten binnen de minuut tot 1 à 2 uren na het eten van tarwe. De symptomen kunnen bestaan uit netelroos, vochtophoping, buikpijn, hese stem, piepende ademhaling, ademhalingsproblemen, neusverstopping, aanhoudende hoest en in het meest erge geval anafylaxie (shock). Soms zijn er ook laattijdige symptomen zoals verergering van eczeem en maag-darmklachten zoals buikpijn of diarree. De meeste kinderen groeien over de tarwe-allergie heen. Heel soms blijft de allergie bestaan op volwassen leeftijd.
Bij het vermoeden van tarwe-allergie, en indien er geen verleden is van anafylaxie, kan je 1 à 2 weken geen producten met tarwe meer eten en daarna herintroduceren. Als de reactie verdwijnt na eliminatie en terug verschijnt bij de herintroductie dan kunnen we waarschijnlijk spreken van een tarwe-allergie. Ter bevestiging kan de allergoloog een huidpriktest doen en/of een IgE-test (bloedtest). In het ziekenhuis kan de dokter ook kiezen voor een provocatietest. Hierbij wordt tarwe aangeboden en gegeten in een opklimmende dosis, eventueel verborgen. De reacties worden dan nagegaan.
De behandeling van tarwe-allergie bestaat uit het vermijden van alle soorten tarwe en tarwebevattende producten. Indien er kans is op anafylaxie, dan dienen ook kleine hoeveelheden tarwe vermeden te worden.
Bij een gevoeligheid voor graspollen ontstaat regelmatig een kruisreactie met tarwe. Een sensibilisatie voor tarwe wil nog niet zeggen dat men er last van heeft. Enkel indien er klachten zijn, dient tarwe vermeden te worden. Ook kunnen er in geval van een tarwe-allergie kruisreacties ontstaan met andere graansoorten, vooral rogge en gerst.
Naast deze tarwe-allergie bestaat er ook de tarwe-afhankelijke inspannings-geïnduceerde anafylaxie, vooral voorkomend bij jong volwassenen en volwassenen. Bij deze allergie ontstaan zeer ernstige symptomen (tot anafylaxie) na het eten van tarwe gevolgd door fysische activiteit. Als derde bestaat er ook bakkersallergie of bakkersastma die ontstaat door inhalatie van tarwebloem. Tot slotte is er nog de contactallergie die kan ontstaan door het gebruik van cosmetica dat gehydrolyseerde tarwe bevat. Dit is tarwe die een bewerking heeft ondergaan zodat hij opgelost kan worden in producten. Deze personen hebben last van netelroos of zelf anafylaxie (shock).