Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
‘PRUNUS AMYGDALUS DULCIS’ WIE WEET WAT DAT IS?

‘PRUNUS AMYGDALUS DULCIS’ WIE WEET WAT DAT IS?


almonds-1740176_1920

Eind januari deed Amy Brown, een 19-jarige dame, een oproep in de Britse media. Sinds de leeftijd van 4 jaar heeft ze een levensbedreigende voedselallergie voor noten en sesam.

Voor kerst kreeg ze een kadosetje van Nivea. Ze las gedetailleerd de buitenste verpakking en vond geen verboden ingrediënten terug. Amandelolie stond onder zijn chemische naam ‘Prunus Amygdalus Dulcis’ vermeld. Daar had Amy nog nooit van gehoord en ze dacht dat net als bij voedingsmiddelen noten altijd vermeld moesten worden.

Na gebruik van de lippenbalsem begonnen haar lippen te tintelen, kreeg ze uitslag op haar handen … Ze nam onmiddellijk medicatie en kon hiermee gelukkig de reactie stoppen.
Op de lippenbalsem zelf stond amandelolie wel vermeld, maar wie denkt dat de buitenkant anders is dan de producten zelf?
Amy wil meer helderheid en een betere vermelding op cosmetica. Op vlak van voedingsmiddelenwetgeving is er geen probleem met allergenen.
Cosmetica valt onder een andere wetgeving. Zij gebruiken de ‘International Nomenclature of Cosmetic Ingredients’ (INCI), waarbij de chemische benaming gebruikt wordt.
Nivea is dus wettelijk helemaal in orde, maar voor de consumenten is dit allemaal niet zo evident.
Benieuwd naar de benamingen van andere allergenen? In dit artikel vind je meer info.
Bron: https://www.dailymail.co.uk/health/article-6628439/Student-left-fearing-life-allergic-reaction-NIVEA-lip-balm-containing-nut-oils.html

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!