Deze week stappen we in het leven van de stagiair, haar ervaringen in de praktijk en haar prikkelbare darmen. Maart 2019, we leerden op school over ‘het prikkelbaredarmsyndroom’, over al de klachten die je kan ervaren en al de verschillende varianten. Het hoofdstuk over ‘dieetadviezen bij aandoeningen van het spijsverteringsstelsel’ interesseerde mij enorm! Al was ik één van de weinigen.
Zelf struggle ik al jaren met buikpijn, een opgeblazen gevoel, constipatie, krampen,… zonder goed te weten wat de oorzaak was. Een aantal jaren geleden was de pijn zo erg, dat ik samen met mij mama naar spoed ben gereden. Om daar een paar onderzoeken te ondergaan en nadien te horen krijgen: ’Juffrouw, uw darmen zijn iets langer dan de darmen van een gewone mens, dat is het probleem’. Ik heb jaren laxeermiddel genomen op doktersadvies, omdat ze zelf niet goed wisten wat er aan de hand was.
Dus een paar jaar later zat ik op school en kreeg ik uitleg over ‘het prikkelbaredarmsyndroom’, alles kwam zo hard overeen met mijn klachten, mijn pijnlijke ervaringen. Op dat moment viel er een enorme last van mijn schouders. ‘Ik weet eindelijk wat ik heb, ik heb eindelijk een oorzaak gevonden, het zit dus niet alleen maar in mijn hoofd.’ Nadien is de diagnose door een andere huisarts bevestigd.
Diagnose werd gesteld, maar wat nu? Volgens de huisarts was de enige oplossing om medicatie te nemen, spasmomen weliswaar. Als 2de jaarsstudente voedings- en dieetkunde wist ik wel beter. Ik ben op zoek gegaan naar de best mogelijke behandeling voor mijn probleem. In mijn derde jaar heb ik mijn klinische stage volbracht, deze periode was voor mij een periode vol met stress en angst, angst om te slagen en om goed te doen. Daardoor werden mijn klachten erger en erger.
In ons derde jaar mochten we vrij een onderwerp kiezen voor onze bachelorproef. Ik wou kost wat kost iets kiezen rond de darmen. Gelukkig heb ik twee klasgenoten gevonden die de interesse in de darmen deelden. Zo zijn we samen begonnen om twee brochures te maken rond de behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom in de eerstelijnszorg. Ons eindresultaat is dus één brochure voor de patiënten, en één brochure voor de huisartsen om de behandeling zo optimaal mogelijk te maken.
Na al de info die ik had opgedaan op mijn stage en mijn bachelorproef ben ik op eigen houtje begonnen met het FODMAP-dieet. Ik merkte dat dit echt niet gemakkelijk was, zelfs niet als bijna diëtiste. Maar toch besloot ik om verder te zetten. Niet altijd even gemakkelijk en ook niet altijd met de gewenste resultaten. Een paar maanden later begon mijn stage bij An de Busser, in deze rare Corona tijden. Bij An leerde ik ineens een heel andere aanpak van FODMAP. Veel meer op maat, individueel aangepast en veel minder streng. Alsof er een nieuwe wereld voor mij open ging. Ik kwam tot het besef dat ik beter had gewacht met FODMAP, om nadien meer op maat geholpen te worden.
Gelukkig blijven we altijd bijleren en geniet ik er heel hard van om een andere aanpak te zien, om zoveel bij te leren, om andere mensen met hetzelfde probleem te kunnen helpen en ondersteunen. Het doet mij zo een deugd om te zien dat er zo veel mensen geholpen worden bij An en collega allergiediëtisten en eindelijk een gewone gang kunnen gaan in het leven.
Liefs,
Nicky