Kunnen we onze kinderen behoeden voor het ontwikkelen van een allergie?!
Veel ouders zouden dit graag willen, zeker als ze zelf een allergische aanleg hebben en merken dat omgaan met een allergie niet zo evident is. Maar zo simpel is het spijtig genoeg niet. We weten dat 7,6% van de kinderen een voedselallergie heeft en daarvan heeft 40% meerdere voedselallergieën.
Er zijn natuurlijk verschillende factoren die een invloed hebben op het ontwikkelen van een allergie. Factoren zoals eczeem, astma, Vitamine D-status, voedingsgewoonten, een gezond darmmicrobiota (goed evenwicht in de darmen van darmbacteriën), familiale belasting … zijn uitlokkende factoren voor het ontwikkelen van een voedselallergie.We weten dat baby’s die al eczeem of astma hebben op de leeftijd van 4 à 6 maanden veel meer kans hebben op het ontwikkelen van een voedselallergie. De verklaring zou zijn dat het eerste contact (vaak) via de huid gebeurt. Doordat de huidbarrière bij eczeem stuk is, kunnen eiwitten makkelijker binnendringen in ons lichaam met reacties als gevolg.
Ook de darmwand is belangrijk als barrièrefunctie in het lichaam, deze kan ook verstoord zijn. Zo zien we tussen de cellen openingen wat veroorzaakt kan zijn door verschillende factoren zoals: luchtvervuiling, rook, ontstekingen, ongekende chemicaliën …
We weten dat een gezonde darmmicrobiota gunstig is en uit studies blijkt dat prebiotisch (vezelrijk, groenten, fruit, noten …) eten tijdens de zwangerschap leidt tot overdracht van immuunfactoren van moeder op kind. Hierdoor wordt een tolerantie gecreëerd die gunstig is voor de gezondheid van de baby en zo het ontwikkelen van een voedselallergie zou kunnen voorkomen.
Een goede vitamine D status is eveneens belangrijk om allergie te voorkomen en de allergische reacties zoals bij een pollenallergie minder heftig te laten zijn. Bij een Vitamine D tekort komen meer voedselallergenen voor maar uit studie blijkt dat suppletie bij de zwangerschap geen voordeel gaf in het niet ontwikkelen van een voedingsallergie.
De bescherming komt uit voldoende zonlicht samen met een gezond voedingspatroon.
Laat de kinderen buiten spelen in gezonde lucht, de natuur, het water, de aarde … zodat ze in contact komen met een diversiteit van micro-organismen, dit is belangrijk om een gezonde immuniteit te kunnen opbouwen.
Een belangrijk advies blijft een gezonde, gevarieerde voeding eten en zeker geen voedingsmiddelen preventief gaan mijden. Ook het kind op normale leeftijd alle voedingsmiddelen laten eten en zeker bij risico kinderen voor de leeftijd van 6 maand ei en pinda invoeren.
Voor melk zou dit ook het geval zijn, maar hier zijn nog weinig studies naar gebeurd.
Het is uiteraard belangrijk om ieders eigen voedingsgewoonten te volgen want na introductie is het best om dat voedingsmiddel ook te blijven eten.
Tijdens het 1° levensjaar is het belangrijk om een grote variëteit van voedingsmiddelen te eten zodat de baby in contact komt met veel verschillende eiwitten zodat het lichaam deze als normaal gaat beschouwen. Voeding mijden gaat het ontwikkelen van voedingsallergieën eerder in de hand werken.
Bij angst of vragen, bespreek dit met je allergoloog en laat je begeleiden door een allergiediëtist voor een gezonde groei van je baby.
Een goede opvolging is belangrijk dus regelmatig eens terug op controle gaan bij een expert is zeker aangewezen.
Belangrijk voor je baby: de huid goed behandelen en alle voedingsmiddelen eten!