Ondanks het feit dat we deze dagen maar beperkt buiten komen in het kader van het indijken van de corona-pandemie, heb je misschien al opgemerkt dat de berk in bloei staat.
Dat betekent dat het berkenstuifmeelseizoen officieel gestart is. Naar schatting heeft een op de tien mensen in België last van allergische klachten bij blootstelling aan grote hoeveelheden berkenstuifmeel.
Wanneer de concentratie aan berkenpollen de drempel van 80 korrels per kubieke meter lucht bereikt of overschrijdt, vertoont de overgrote meerderheid van de personen met hooikoorts de volgende symptomen: niesbuien, rode en/of tranende ogen, verstopte neus of loopneus, verlies van reukzin en smaak …
De evolutie van de stuifmeelconcentraties in de lucht wordt grotendeels bepaald door de mooie weersomstandigheden. Een forse regenbui doet het stuifmeel neerslaan op de grond waardoor het risico op allergische reacties sterk vermindert.
Allergie voor stuifmeel van de berk gaat dikwijls gepaard met een voedselallergie voor bepaalde vruchten (appels, hazelnoten, kiwi’s, kers …). Dit noemen we een ‘kruisreactie’. Het immuunsysteem kan geen onderscheid maken tussen de eiwitten van deze fruitsoorten en die van de berk, omdat deze sterk op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: het appelallergeen lijkt zoveel op het allergeen van de berk, dat de allergische persoon niet alleen op de berk reageert, maar ook op de appel. 70 procent van de voedselallergieën zijn in verband te brengen met pollen (paraberksyndroom). De meest voorkomende klacht hierbij is tinteling van de lippen of jeuk in de mond- en keelholte. Men spreekt van het Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.).
De typische allergiesymptomen zoals een loopneus, hoest of ademhalingsmoeilijkheden (bij mensen die astma hebben) kunnen gemakkelijk verward worden met die van een verkoudheid, griep of coronavirusinfectie.
Hoe herken je de allergiesymptomen?
- Een allergische reactie volgt steeds op blootstelling aan een allergeen waar je gevoelig aan bent
- Het berkenstuifmeelseizoen duurt gemiddeld vijf weken. In geval van griep of een verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur
- Voor allergieën is er geen incubatietijd
- Symptomen van een allergische reactie zijn een loopneus, hoest, ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid en niet koorts of spierpijn
Het is aangeraden om in geval van twijfel jouw huisarts te bellen.
Hoe kunnen niesbuien en andere ongemakken worden beperkt?
- Volg de aanbevelingen en behandelingen die jouw arts je voorschrijft
- Vermijd inspanningen en activiteiten in de buitenlucht (sport, lichamelijke inspanningen)
- Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik (wordt sowieso al aangeraden in tijden van coronamaatregelen 😉)
- Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
Dit zijn sowieso maatregelen die vandaag genomen worden om het risico op besmetting met COVID-19 te beperken naast #blijf in uw kot, vermijd niet-essentiële verplaatsingen …
Extra maatregelen ter beperking van allergische reacties op berkenpollen zijn:
- Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
- Laat de was niet buiten drogen
- Neem een douche en was je haren voor je gaat slapen
- Raadpleeg regelmatig de informatiekanalen zoals www.airallergy.be om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België
Hou het veilig en gezond 🍀,
Kris