Een klein onderzoek ‘An apple a day keeps the allergy away’ in UMC Groningen Nederland toonde aan dat mensen met een Pollen Food Allergy Syndrome (PFAS) via orale immunotherapie weer een hele appel konden eten zonder klachten.
De patiënten hadden een aantoonbare sensibilisatie voor bomen en moesten na het eten van appel last hebben van zwelling van de lip, tong of keel. Met een thuisintroductietest werd bepaald bij welke hoeveelheid appel ze klachten van zwelling ervaren. Hiervoor werd een gestandaardiseerd opbouwschema aangehouden waarbij de startdosis één stap lager was dan de stap waarbij klachten ontstonden. Daarna werd dagelijks een hoeveelheid appel (1-128g verwerkt in yoghurt) gegeten met een verdubbeling van de dosis na elke 3 tot 7 dagen.
Aan het einde van de orale immunotherapie werd duidelijk dat de groep zonder problemen een hele appel kon eten. Ook bij de follow-up na 15 maanden kon iedereen die regelmatig appel was blijven eten, nog steeds een hele appel zonder klachten eten. Zelfs tijdens het pollenseizoen. Met de start van de studie konden de meeste deelnemers nog geen 4g verdragen zonder zwellingen te ervaren.
Het is belangrijk om patiënten met PFAS* te begeleiden en uitleg te geven. Meestal mijden mensen voedingsmiddelen waar ze op reageren, maar daardoor kan juist de reactie erger worden omdat de tolerantie afneemt. Blijf zoveel mogelijk fruit en andere voedingsmiddelen eten, zelfs met milde klachten. Zodat je een gevarieerd en volwaardig voedingspatroon behoud. Samen met de diëtist kan je kijken naar mogelijkheden om voedsel gerelateerde klachten te verminderen zodat zoveel mogelijk gezonde voedingsmiddelen weer kunnen gegeten worden. In het algemeen zijn de klachten bij PFAS relatief mild. Soms kan de reactie erger worden door invloed van co-factoren zoals inspanning, alcohol, medicatie, stress…
Het alternatief is het verhitten van voedingsmiddelen omdat dan de allergenen kapot gaan en zo zijn de klachten grotendeels of volledig verdwenen. Het is wel cruciaal dat deze methode alleen wordt toegepast bij personen die geen systemische allergie hebben en dus slechts milde klachten ervaren zonder anafylactisch te reageren. Dit gebeurt nu enkel tijdens individuele behandelingen. Laat je best begeleiden door een allergiediëtist om zo uw opbouwschema te volgen.
*PFAS is een kruisreactie tussen bepaalde eiwitten in het stuifmeel van bomen of grassen en bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Dit komt omdat de eiwitten erg op elkaar lijken. Zoals appel, pitvruchten, wortel, noten, pinda …
Bron: Allergie & voeding september 2022