bron: https://www.voedselallergie.nl/laatste-nieuws/767-online-voedselintolerantietesten-zijn-je-geld-niet-waard.html
Wie online zoekt naar informatie over gezondheid komt al gauw sites tegen die claimen dat je klachten het gevolg zijn van een nog niet ontdekte voedselallergie of -intolerantie. Diezelfde sites verkopen zogenaamde testen om intoleranties op te sporen – maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs.
Hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, puistjes, duizeligheid… Sommige websites beweren dat voeding al deze klachten veroorzaakt. En verkopen dan een test waarmee je in één keer je intolerantie voor honderden voedingsmiddelen kunt testen.
Dat klinkt mooi, maar als je werkelijk allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel, dan krijg je elke keer dat je dit eet of drinkt een allergische reactie zoals uitslag, zwellingen, overgeven of buiten bewustzijn raken (bij anafylaxie). De symptomen zijn meestal duidelijk en daarvoor bestaan bloedtesten, huidpriktesten en dubbelblinde provocatietesten die kunnen aantonen waar je op reageert.
Voedselintoleranties moeilijk te meten
Intoleranties daarentegen zijn niet goed te meten. Bij voedselintolerantie heb je meestal last van maagdarmklachten zoals buikpijn, verstopping of diarree. Bekende voorbeelden zijn glutenintolerantie, lactose-intolerantie en fructose-intolerantie. Om erachter te komen of je een voedselintolerantie hebt, moet je een eliminatiedieet volgen om te zien of je klachten verdwijnen, en of ze weer terugkomen op het moment dat je het voedingsmiddel opnieuw inneemt. Dat kost een paar weken tot een paar maanden.
Onbewezen testen
Jammer genoeg claimen sommige aanbieders dat hun testen wèl werken en direct resultaat leveren, ondanks dat die claims niet zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Enkele voorbeelden van zulke onbewezen testen zijn: Chemische analyse van haar of urine, testen op specifieke IgG-antistoffen, bioresonantie, toegepaste kinesiologie.
Wat dan wel?
Vermoed je dat je een voedselallergie of -intolerantie hebt, ga dan naar je huisarts en/ of een medisch specialist.
Wij, de allergiediëtisten, werken met elimineren en herintroduceren. Via een grondige anamnese en een eet- en klachtendagboek worden de trigger(s) opgespoord. We gaan die dan 4 tot 6 weken elimineren. Indien de klachten duidelijk verbeterd zijn of verdwenen, gaan we de trigger(s) terug herintroduceren en de tolerantiegrens opsporen.