(Vienna 17 oktober 2016)
Wetenschappers hebben ontdekt dat een eiwit in tarwe ontsteking uitlokt bij chronische gezondheidsproblemen, zoals multiple sclerose, astma en reumatoïde artritis, maar ook bijdraagt tot de ontwikkeling van niet-coeliakie glutensensitiviteit.
Eerdere studies waren meestal gericht op gluten en de invloed van gluten op onze darmen. Dit nieuwe onderzoek, gepresenteerd op UEG week* 2016, zet de schijnwerpers op een andere familie van tarwe-eiwitten, genaamd amylase-trypsine-remmers (ATI).
De hoeveelheid van ATI in de tarwe van tegenwoordig is de laatste jaren toegenomen en daarom wordt er gespeculeerd dat deze eiwitten een rol kunnen spelen in de prevalentie van ontstekingsreacties bij chronische ziektes maar ook bij de ontwikkeling van niet-coeliakie glutensensitiviteit. De onderzoekers hopen nu dat dit onderzoek kan leiden tot een ATI-vrij dieet dat kan helpen bij de behandeling van immunologische aandoeningen.
ATI en niet-coeliakie glutensensitiviteit.
Uit onderzoek is gebleken dat er mensen zijn bij wie geen coeliakie kan worden aangetoond in de dunne darm, maar die wél goed reageren op een glutenvrij dieet. Daar is de verzamelnaam glutensensitiviteit voor bedacht. Lange tijd werden immers ‘gluten’ als schuldige aangeduid. Nu denkt men dat het misschien niet aan het eiwit gluten in de granen ligt, maar aan een ánder eiwit of een ander stofje in de gluten-bevattende granen. Daarom is men op zoek naar een duidelijkere naam voor deze ziekte. Niet-coeliakie glutensensitiviteit impliceert immers dat gluten de oorzaak is, terwijl dat niet het geval is.
Wat brengt dit ons:
Bij elk dieet en dus ook bij een glutenvrij dieet, is het doel om zo gevarieerd mogelijk te eten met een optimale nutriënteninname (eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen).
Iedereen met darmklachten zou naar een arts moeten gaan en hulp moeten vragen om onder begeleiding van een allergiediëtist een passend dieet te volgen wat het beste bij hem past.
De studie is gepresenteerd op UEG week* (United European Gastroenterology week)
Vienna 2016 (oktober 15-19).