Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Mijn nieuwjaarswens voor 2021

Mijn nieuwjaarswens voor 2021


Ik denk dat vele mensen voor het nieuwe jaar wensen dat we het Coronavirus onder controle krijgen waardoor ons leven er terug normaler kan uitzien. Vooral ons sociale contacten met vrienden, familie … en onze sportactiviteiten willen we hervatten.

Mijn belangrijkste wens voor jullie is dat je jezelf kan en mag zijn!

Ik merk vaak in de praktijk dat mensen moeilijk durven uitkomen voor hun voedingsallergie of intolerantie. Zo durven ze bij feestjes, etentjes niet te melden dat ze bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen eten. Omdat ze op onbegrip stoten. Doen gewoon mee om niet op te vallen, maar zijn erna wel ziek of hebben veel buikpijn. Anderen eten gewoon niks. Ik kan ze wel begrijpen want er is vaak weinig begrip voor een voedselintolerantie. Mensen die geen verteringsproblemen hebben, weten niet wat de impact van die éné keer kan zijn. Een voedselovergevoeligheid is vaak onzichtbaar voor de omgeving. Mensen met een allergie of intolerantie willen dan niet moeilijk doen en geven dit ook niet door en durven dan niets te eten. Spijtig, dus zorg dragen voor jezelf is belangrijk.

Belangrijk is wel om ook rekening te houden met de andere persoon, want die begrijpt vaak niet waar jij het over hebt. Als je wil dat ze rekening houden met jou en vooral met jouw gezondheid moet je goede en voldoende info geven over wat je wel of niet mag eten. Nog beter is even navragen wat ze voorzien om te eten zo kan je alternatieven die jij ook kan eten voorstellen en is het voor hen gemakkelijker.

Als je aanvoelt dat ze er niets over weten en moeilijk begrijpen wat je bedoeld, heb je weinig vertrouwen om er iets te eten. Je wilt dan graag de verpakking eens checken want dit is zo een gewoonte voor jou maar dit wordt niet altijd in dank afgenomen. Voel je je echt niet veilig dan kan je ook voorstellen om zelf bepaalde voeding mee te nemen, zo kan je toch samen eten en ben je gerust in wat je eet.

Bij het uit eten gaan op restaurant of in een feestzaal is het best om vooraf te melden welke voedselintolerantie of –allergie je hebt, zo kunnen ze daarmee rekening houden. Op de dag zelf, in de drukte lukt het voor hen vaak ook moeilijk om nog uit te zoeken welke aanpassingen er eventueel moeten gebeuren. Ook zijn er steeds meer glutenvrije, vegan …restaurants, maar vele restaurants hebben op hun kaart wel een paar gerechten die geschikt zijn bij allergiëen/intoleranties of ze zijn bereid bepaalde gerechten aan te passen indien dit vooraf doorgegeven werd.
Ook wij willen je met plezier daarbij helpen, al is het maar door geschikte alternatieven te zoeken, recepten aan te bieden, tips te geven voor het lezen van etiketten, goede adresjes te delen …

Ik wens je een prachtig 2021 met meer zelfzorg zodat je lekker en veilig kan genieten.
Als mensen zonder intoleranties of allergieën een beetje meer begrip en verdraagzaam zijn, zal de wereld mooier zijn voor iedereen ❤.

Beste wensen voor 2021

Marieken

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!