We kunnen gerust zeggen dat de meeste mensen van hun dagelijks kopje koffie houden. Wereldwijd consumeren we meer dan 10 miljoen ton koffie per jaar! Als je het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebt, vraag je je misschien af of je moet stoppen met koffie?
Koffie heeft niet alleen invloed op het maagdarmstelsel, maar ook op het centrale zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel. We weten dat het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem worden beïnvloed door de cafeïne in koffie, terwijl de koffiecomponent die van invloed is op de darmen een beetje meer een mysterie blijft.
Hoe dan ook, we weten dat de darmsymptomen van PDS sterk samenhangen met de manier waarop onze hersenen en darmen met elkaar communiceren, dus het is geen wonder dat als koffie onze zenuwen prikkelt, het ook onze darmen kan prikkelen.
Kan koffie PDS-symptomen uitlokken?
Dat is de vraag van 1 miljoen👩🎓😉
We weten dat koffie de beweging in onze darmen versnelt. Dit kan ervoor zorgen dat voedsel sneller door je systeem gaat of je aandrang geeft om ‘naar toilet te gaan’. Bij sommige mensen kan het drinken van een kopje koffie (gewoon of cafeïnevrij) de aandrang binnen vier minuten na het drinken van de koffie doen toenemen. Koffie kan ook de darmzenuwen en darmhormoonreceptoren stimuleren nog voordat de koffie je darmen bereikt.
Dit betekent dat een kopje koffie nuttig kan zijn als je constipatie hebt en je je stoelgang moet stimuleren, maar als je in plaats daarvan aan diarree lijdt, voel je je misschien beter met cafeïnevrije koffie of kun je de koffie zelfs helemaal overslaan.
Hoe weet ik nu of ik mijn koffie-inname moet verminderen?
Bekijk eerst hoeveel koffie je drinkt. Aangeraden wordt niet meer dan 4 kopjes per dag te drinken.
Vergeet daarbij niet om andere cafeïnehoudende dranken zoals cola en energiedranken mee te rekenen.
Houd vervolgens een eet- en klachtendagboek bij – noteer op welk tijdstip van de dag je koffie drinkt en wanneer je darmklachten beginnen.
Als je vermoedt dat koffie/cafeïne invloed heeft op je PDS-symptomen, bespreek het met je (allergie)diëtist. Hij/zij kan je helpen je gevoeligheid voor koffie/cafeïne te testen en controleren of er geen andere voedselintoleranties zijn die je symptomen beïnvloeden.
Waar past koffie dan in het laag FODMAP-dieet?
Koffie op zich wordt beschouwd als laag FODMAP en als het goed verdragen wordt, kan het deel uitmaken van jouw laag FODMAP-dieet.
Het is echter belangrijk om te weten dat andere ingrediënten het FODMAP-gehalte kunnen verhogen.
-
Tips voor het kiezen van je koffie:
- Gemalen koffie, bereid uit 100% gemalen koffiebonen worden beschouwd als laag in FODMAP. Je kunt deze gebruiken zoals je wilt, zolang je maar een laag FODMAP melk kiest.
- Instantkoffie : controleer de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat de instantkoffie is bereid uit 100% koffiebonen. Sommige instantkoffie en koffiesurrogaten kunnen cichoreiwortel bevatten, wat een hoog FODMAP-ingrediënt is.
-
Hoe kies je laag FODMAP-melk:
- Koemelk: kies lactosevrije melk.
In geval van nood kun je ook een klein scheutje gewone koemelk (max 3 theelepels of 15 ml) of A2-melk (2 theelepels of 10 ml) gebruiken, aangezien dit door de meeste mensen met PDS zou moeten worden verdragen. - Plantaardige drinks: amandel, cashew, macadamia, quinoa en op basis van soja-eiwit kunnen allemaal worden gebruikt in porties van 1 kopje.
Andere plantaardige drinks kan in kleinere porties worden genuttigd: kokosdrink (125 ml, op voorwaarde dat er geen inuline in de ingrediëntenlijst staat), hennepdrink (125ml), rijstdrink (≤200-250 ml).
Controleer steeds de ingrediënten en weet dat het gehalte kan variëren naargelang het merk en het land waar het geproduceerd is.
- Koemelk: kies lactosevrije melk.
-
Tips voor koffie buitenshuis
- Ga voor een koffie zwart/zonder melk of vraag om melk ‘on the side’ zodat je zelf een klein scheutje kunt toevoegen.
- Neem lactase-enzymen mee en gebruik deze wanneer je een cappuccino of latte macchiato drinkt.
- Gaat het goed wanneer je thuis koffie drinkt, maar reageer je wanneer je buiten de deur koffie drinkt?
- Denk dan eens na over de verschillende variabelen die in het spel kunnen zijn:
- Is de bereidingswijze anders? Bijvoorbeeld het soort melk of is er een siroop met een smaakje toegevoegd?
- Neem je een sterkere koffie dan thuis (bijvoorbeeld een dubbele espresso)?
- Eet je bij de koffie nog andere dingen? Deze voedingsmiddelen kunnen meer vet en suiker bevatten, wat ook symptomen kan veroorzaken, zelfs als het om FODMAP-arme producten gaat.
- Als je nog steeds denkt dat koffie je symptomen uitlokt, probeer dan decafeïne of schrap het helemaal uit je dieet gedurende een paar weken en kijk of je symptomen verbeteren.
Gezondheid ☕️,
Kris