Waarschijnlijk is niet iedereen vertrouwd met pseudo-allergenen.
Een pseudo-allergie geeft vaak dezelfde klachten als een allergie zoals: luchtwegklachten, maag- en darmklachten, klachten van de huid, hart en hoofd maar het is toch geen allergie. Bij een allergie heb je van een kleine portie al last, bij een pseudo kan je meestal wel een kleine portie verdragen. Het heeft vaak te maken met combinatie van voedingsmiddelen die je niet samen kan eten in 1 maaltijd of in één dag of bepaalde voeding die je echt niet kan verdragen. Een pseudo-allergie kan je niet laten testen in jouw bloed dus de diagnose is niet altijd gemakkelijk te maken. De reactie kan onmiddellijk optreden maar is vaak uitgesteld wat de diagnose nog moeilijker maakt. Je kan dit ontdekken door een goede voedingsanamnese te doen, vervolgens een eliminatiedieet te volgen waardoor de klachten verbeteren/weg zijn en daarna terug te herintroduceren om zo reactie uit te lokken en de triggers te kunnen bepalen.
Voorbeelden van pseudo-allergenen zijn histamine, tyramine, salicylaten, nitraat-nitriet, glutamaten, kleurstoffen en benzoaten. Het zijn dus bewaarmiddelen, smaakversterkers en kleurstoffen die aan voeding worden toegevoegd. Pure, verse voeding is belangrijk want tijdens het rijpen, bederfproces stijgt het gehalte aan histamine/ tyramine. Van nature zitten ook wel pseudo-allergenen in fruit, groenten, kruiden … dus pure voeding kan ook reacties geven. We weten dat de natuurlijke stoffen vaak wel minder klachten uitlokken.
Regelmatig kom ik in de praktijk mensen tegen die al jaren sukkelen met allerlei klachten zoals veel hoesten, niezen, diarree, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen (soms), duizelig zijn, lage bloeddruk, hoofdpijn, slecht slapen, opkomende rode vlekken hebben, altijd kou hebben, vermoeid zijn …Na een hele tijd van specialist naar specialist te gaan en zelfs medische ingrepen ondergaan hebben, blijkt er niets hun klachten te verbeteren. Zo komen ze via, via bij mij terecht met nog weinig hoop dat er een oplossing is voor hun klachten. Niemand die het verband met voeding aanbrengt en soms hebben de patiënten zelf het gevoel dat wat ze eten een invloed heeft op die klachten. Maar wat? Dat is vaak niet duidelijk. Tijdens de anamnese is het natuurlijk belangrijk als er andere aandoeningen zouden kunnen zijn, dat die eerst gecontroleerd worden om zeker te zijn dat er niets anders aan de hand is.
Vorig jaar kwam een patiënt langs met klachten van veel hoesten en continue niezen. Ze had er al jaren last van en was dit eigenlijk gewoon, maar nu met corona was dit zeer vervelend. Daarom dat ze verder zocht naar een oplossing. Ze had vroeger medicatie genomen en al een neusoperatie gehad maar niets hielp. Zo zijn we gestart met eerst haar klachten goed in kaart te brengen en dan uitgebreid haar voedingsgewoonten te bekijken. Zij vond gezonde voeding wel belangrijk en kookte daarom vers in de week dat haar dochter thuis was. Tijdens de andere week werkte ze meer en ging dan meer eens gaan eten of iets afhalen om te eten (koos bewust voor gezonde voeding met veel groenten …). Ondanks haar gezonde levensstijl had ze last. Toen zijn we samen op zoek gegaan en ik start altijd met pure, verse voeding omdat je dan al veel triggers eruit haalt. Dus de week dat ze samen met haar man alleen was begon ze terug zelf te koken. Het effect was groot! Ze vulde een eet- en klachtendagboek in zodat ik kon volgen wat ze at en wanneer ze klachten had. Dit was voor haar ook een manier om er bewust mee om te gaan. Ook “een druk leven” geeft je lichaam meer stress waardoor je klachten kan uitlokken omdat bepaalde stoffen worden aangemaakt. Dus zorgen voor eigen ontspanning, tijd voor jezelf is ook heel belangrijk!
Uit haar voedingsdagboek hebben we dan kunnen achterhalen dat de dagen nadat ze alcohol had gedronken ze ook meer niesbuien had. Haar grote triggers zijn dan ook alcohol, kruiden, tomaat. Verse voeding is voor haar belangrijk want voeding die bederft bevat ook meer histamine wat ervoor zorgt dat de klachten sneller uitgelokt worden. Ze weet nu waarop ze kan letten en het geeft haar rust dat ze zelf de controle terug heeft.
Succes met het onderzoeken en ontdekken wat voor jouw past!
Heb je hierbij ondersteuning nodig, neem zeker contact op met een allergiediëtist en bepaal samen wat zij voor jou kan betekenen.
Je bent het waard om voor jezelf te zorgen!
Marieken