Als AllergieDiëtist is lactose-intolerantie een makkie geworden. Nou, nou hoor ik je denken, en gelijk heb je. Wanneer jij of een van je familieleden geconfronteerd wordt met deze aandoening kan dat toch nog knap vervelend zijn.
Eerst een beetje meer uitleg over lactose-intolerantie. Het koolhydraat aanwezig in melk is lactose of melksuiker. Het is een disacharide. Dit wil zeggen dat lactose uit 2 deeltjes bestaat, namelijk uit glucose en uit galactose. Om lactose te kunnen verteren, heb je het enzym ‘lactase’ nodig. Dit werkt als een schaartje. In de dunne darm, waar dit enzym wordt aangemaakt, knipt lactase de melksuiker in twee afzonderlijke deeltjes, glucose en galactose. Die worden opgenomen in de bloedbaan, dan is de lactose verteerd. Wanneer je het enzym lactase niet hebt of je hebt er onvoldoende van, komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht. Daar wordt het gefermenteerd door de aanwezige darmbacteriën wat klachten als winderigheid, diarree, … als gevolg heeft. Op wereldschaal gezien, is ongeveer 65% van de totale bevolking lactose-intolerant. Er zijn bevolkingsgroepen waar bij de volwassen een intolerantie is van nagenoeg 100% zoals in Thailand en bepaalde delen van Afrika. Voor Europa ligt de spreiding anders. In de Noord-Europese landen ligt de tolerantie hoger dan in de Zuid-Europese landen. Zo kan in Finland nagenoeg 82% van de bevolking lactose verteren en in Zweden 90%. Terwijl in Frankijk nog maar 56-68% lactose kan verteren, in Italië is dat nog maar 28-50%. Voor België zijn er geen exacte cijfers bekend, maar men schat dat bij ons ongeveer 80% lactose kan verteren.
Wanneer het lichaam nagenoeg geen lactase aanmaakt, heb je de primaire vorm van lactose-intolerantie. De secundaire vorm is een tijdelijk lactose-intolerantie. Deze ontstaat meestal na een darminfectie, een zware of lange antibioticakuur, … Wanneer je dan 6 weken geen lactose gebruikt, kan de dunne darm tot rust komen, kan hij herstellen en gaat hij opnieuw het enzym lactase aanmaken. De lactose-intolerantie is dan soms geheel of gedeeltelijk van de baan. Daarom is het belangrijk om na 6 weken lactosevrij te hebben gegeten, na te gaan of je terug lactose kan verdragen en in welke hoeveelheid. Laat je hierdoor bijstaan door een AllergieDiëtist.
De laatste jaren is het aanbod van lactosevrije en lactosearme producten sterk gestegen. De producten zijn verkrijgbaar in de meeste grootwarenhuizen. Dat maakt het gemakkelijker wanneer je een lactosevrij dieet dient te volgen. Je kan deze producten op zich gebruiken, je er ook mee aan de slag en er zelf recepten mee samenstellen. Zoals in de meeste families hebben wij met ons gezin ook enkele favorieten. Een hiervan is een nagerechtje en daar heb ik een lactosevrije versie van gemaakt. Het is een zomerse versie. Wissel af in het fruit dat je gebruikt en volg de seizoenen. Dan kan je het recept het hele jaar door gebruiken en blijft het heerlijk genieten. Smakelijk.
Fruit-yoghurt dessertje
Nodig: voor 6 porties
4 perziken of nectarines
2,5 dl lactosevrije room
2,5 dl lactosevrije (Griekse) yoghurt natuur
10 g vanillesuiker (1 zakje)
1 eetlepel suiker
Bereiding:
- Pel de perziken of nectarines, verwijder de pit en snijd in blokjes.
- Klop de room op.
- Doe de yoghurt in een ruime kom, voeg suiker en vanillesuiker toe, roer goed.
- Voeg bij de yoghurt de opgeklopte room.
- Verdeel de helft van de stukjes fruit over de 6 glazen.
- Schep op het fruit een grote eetlepel yoghurt-room mengsel.
- Verdeel het overgebleven fruit over de 6 glazen: zo krijg je een tweede laagje fruit.
- Schep de rest van het yoghurt-room mengsel op het tweede laagje fruit.
Mieke